Ik, Driss ? Driss Tafersiti

Vanaf april 2009 verscheen elke donderdag op de Achterpagina van het NRC Handelsblad een feuilleton door Driss Tafersiti, een Marokkaanse gastarbeider die vertelt over zijn eerste jaren in Nederland. Het feuilleton was een succes en Tafersiti kreeg veel ‘fanmail’. Daaruit citeert het NRC in de krant van 12 juni: ‘Als ik op donderdag de krant van de mat opraap, denk ik: “O leuk, vandaag Driss” en als eerste lees ik de Achterpagina om dan met een opgewekt gevoel verder te gaan. Ik weet niet of Driss bestaat maar zijn wekelijkse feuilleton maakt mij steeds weer blij. Het vergroot je geloof in het mensdom.’

In Ik, Driss zijn alle afleveringen van het feuilleton bijeengebracht en aangevuld met nieuw werk dat Tafersiti speciaal voor deze uitgave schreef.

Het verschijnen van dit boek is aanleiding voor het NRC om te onthullen dat Driss Tafersiti een pseudoniem is voor twee jonge Nederlandse schrijvers met een Marokkaanse achtergrond. Asis Aynan (Haarlem, 1980) en Hassan Bahara (Teroua n’Aït Izou, 1978) meldden zich begin 2009 bij de redactie van de Achterpagina om ‘het nog niet vertelde verhaal van de gastarbeider in Nederland’, ‘de droom van onze vaders’ te vertellen.
Omdat het hier ging om een literaire bijdrage, maakte het NRC een uitzondering op de regel dat schrijven onder schuilnaam in de krant verboden is. Aynan debuteerde in 2007 met de verhalenbundel Veldslag en andere herinneringen, Bahara met de roman Een verhaal uit de stad Damsko.

 
Op de Achterpagina van het NRC van 12 juni staat een interview met beide schrijvers.

Ik, Driss

Auteur: Driss Tafersiti (ps. Aynan & Bahara)
Verschenen bij: Uitgeverij Atlas (juni 2010)
Prijs: € 17,50

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Een verhalendebuut
door Bernadet

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt. Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer.

Lees meer