Het Schapenfeest – Fikry El Azzouzi

Op 16 november begint Het Offerfeest (of feest van Ibrahim of Schapenfeest), het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. Reden om nog even aandacht te vragen voor het in april 2010 verschenen debuut Het Schapenfeest van Fikry El Azzouzi.

‘Het is de dag van het Schapenfeest. Ayoub moet met zijn vader mee om een schaap te slachten. Daar heeft hij helemaal geen zin in, hij blijft liever lekker lang in bed liggen. Hij is een dromer, hij droomt ervan sultan te zijn, kolonel op een ruimteschip of profvoetballer. Hij doet er alles aan om onder het slachtritueel uit te komen. Als hij uiteindelijk toch bij het schaap in de wei belandt, begint het tegen hem te praten. Het Schapenfeest is een humoristische, fantasierijke roman over het verwarrende leven van een elfjarige jongen die veel Vlaamser is dan zijn familie zou willen. Hoe langer het duurt voor het schaap geslacht is, hoe hoger de spanningen oplopen. Zal Ayoub dit Schapenfeest zonder kleerscheuren doorkomen?’

Fikry El Azzouzi (1978) werd geboren in Temse, Oost-Vlaanderen. Een verhaal van zijn hand verscheen in Print is dead (2009), een bundel met werk van nieuwe Vlaamse schrijvers.

Trouw schreef over Het Schapenfeest:

‘Er valt veel te lachen om Het Schapenfeest. El Azzouzi houdt consequent de stijl van een patserig jongetje aan, wat je een prestatie mag noemen. In die grappige context past ook de magisch-realistische kant van Het Schapenfeest. Ayoub voert diepzinnige gesprekken met het schaap dat geslacht moet worden. En dit alles ondersteunt op een knappe manier het dilemma onder de oppervlakte van deze tragikomedie: Ibrahim die zijn zoon moet offeren. Hier wordt de problematiek van uitsluiting en desacceptatie aan de orde gesteld, die niet alleen in migrantengezinnen speelt, maar overal en altijd actueel is.’

Het Schapenfeest

Auteur: Fikry El Azzouzi
Verschenen bij: Uitgeverij Van Gennep (april 2010)
Prijs € 16,00

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer