Agenda

Het refrein van het brein – vrijdag 6 april in Perdu

Door Ingrid van der Graaf

‘Wij zijn ons brein’ is een inmiddels gevleugelde uitspraak van Dick Swaab die stelt dat onze hersenen het verhaal van ons leven grotendeels bepalen. Maar zijn wij inderdaad ons brein? Hoe maakbaar zijn de hersenen eigenlijk? En hoe wordt het brein in de literatuur verbeeld? Stichting Perdu fileert op deze avond de hedendaagse fascinatie met de hersenen als de ultieme bron van onze identiteit en debatteert erover met onderzoekers uit verschillende disciplines: neurowetenschapper Hanneke Hulst, literatuurwetenschapper Stephan Besser, schrijver Bart Koubaa curator Flora Lysen.

Of we inderdaad ons brein zijn is hevig omstreden, maar dat er tegenwoordig niet aan de hersens te ontsnappen valt, zal niemand tegenspreken. Van rechtsgeleerdheid tot politiek en van talkshows tot literatuur: de hersenen zijn overal. Reden voor Stephan Besser, Arnoud van Adrichem en Frank Keizer om voor literair tijdschrift Parmentier uit schedellichten te gaan. Vanuit het inzicht dat de hersenen ook noodzakelijk politiek zijn, stelden zij een dossier samen over het culturele en artistieke leven van de hersenen. En dat dossier presenteren zij vrijdagavond. Een neurowetenschapper, een schrijver, een literatuurwetenschapper en een curator zullen zich buigen over de betekenis van het brein in het licht van debredere cultuur, en gaan daarover met elkaar in gesprek. Ook de literatuur laat zich niet onbetuigd: Han van der Vegt schreef zijn eigen refrein van het brein.

Stichting Perdu is een literaire stichting die zich bezig houdt met nieuwe ontwikkelingen in proza en poëzie en met name om die aspecten van de literatuur die elders onderbelicht blijven.

 

StichtingPerdu
Kloveniersburgwal 86 – Amsterdam
6 april – Zaal open: 20.00 uur
Entree 5/10 euro