15 februari 2011

Het kinderziekenhuis / Chris Adrian

Chris Adrian is kinderenarts, gespecialiseerd in oncologie en volgens The New Yorker een van de twintig beste Amerikaanse schrijvers onder de veertig jaar.
Hij  publiceerde twee romans die beiden jubelend onthaald werden, maar nooit een bestseller werden. Jarenlang werd hij alleen in Nederland vertaald. Maar daar gaat nu verandering komen. Sinds de vermelding in The New Yorker staat zijn naam in het spotlicht. Uitgeverij Ailantus publiceerde een aantal van zijn verhalen in de bundel Een betere engel en Maarten Muntinga herdrukte De machine als Gob als Rainbow Pocket. En deze maand verschijnt bij Ailantus zijn tweede roman in vertaling: Het kinderziekenhuis.
 
De roman gaat over een op hol geslagen kinderziekenhuis. ‘sNachts tijdens een storm, raakt het ziekenhuis los van het hoofdgebouw. Als de nieuwe dag aanbreekt blijkt de wereld vergaan en dobbert  het kinderziekenhuis op de golven. Aan boord zijn veel zieke kinderen, de dienstdoende artsen, nachtverplegers en enkele vrijwilligers en ouders. Niemand weet raad en voorlopig wordt iedereen ingezet om de kinderen te redden. Alles is veranderd. Het ziekenhuis is uitgedijd zodat alle mensen erin kunnen overleven. Via de intercom lijkt een stem over ze te waken en als er na weken een overlevende aanspoelt, is duidelijk dat ze op een onbekende missie zijn. Jemma is de nuchtere hoofdpersoon in de roman die de lezer het verhaal invoert. Geleidelijk aan wordt Jemma’s verleden ontrafeld en ontdek je wie zij is. Wat heeft haar tot die nuchtere vrouw gemaakt die niet in liefde gelooft? Het kinderziekenhuis is een wereld op zich. Adrian voert het verhaal naar een aangrijpend hoogtepunt en op de laatste bladzijden komt er een onverwachts einde in zicht.
 

 Het kinderziekenhuis
The Children’s Hospital
Vertaling: Leen van den Broucke, An de Greef & Marijke Versluys 

Ailantus                      

€ 29.95

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

12 oktober 2017

Een antikrimi

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer