Het kinderziekenhuis / Chris Adrian

Chris Adrian is kinderenarts, gespecialiseerd in oncologie en volgens The New Yorker een van de twintig beste Amerikaanse schrijvers onder de veertig jaar.
Hij  publiceerde twee romans die beiden jubelend onthaald werden, maar nooit een bestseller werden. Jarenlang werd hij alleen in Nederland vertaald. Maar daar gaat nu verandering komen. Sinds de vermelding in The New Yorker staat zijn naam in het spotlicht. Uitgeverij Ailantus publiceerde een aantal van zijn verhalen in de bundel Een betere engel en Maarten Muntinga herdrukte De machine als Gob als Rainbow Pocket. En deze maand verschijnt bij Ailantus zijn tweede roman in vertaling: Het kinderziekenhuis.
 
De roman gaat over een op hol geslagen kinderziekenhuis. ‘sNachts tijdens een storm, raakt het ziekenhuis los van het hoofdgebouw. Als de nieuwe dag aanbreekt blijkt de wereld vergaan en dobbert  het kinderziekenhuis op de golven. Aan boord zijn veel zieke kinderen, de dienstdoende artsen, nachtverplegers en enkele vrijwilligers en ouders. Niemand weet raad en voorlopig wordt iedereen ingezet om de kinderen te redden. Alles is veranderd. Het ziekenhuis is uitgedijd zodat alle mensen erin kunnen overleven. Via de intercom lijkt een stem over ze te waken en als er na weken een overlevende aanspoelt, is duidelijk dat ze op een onbekende missie zijn. Jemma is de nuchtere hoofdpersoon in de roman die de lezer het verhaal invoert. Geleidelijk aan wordt Jemma’s verleden ontrafeld en ontdek je wie zij is. Wat heeft haar tot die nuchtere vrouw gemaakt die niet in liefde gelooft? Het kinderziekenhuis is een wereld op zich. Adrian voert het verhaal naar een aangrijpend hoogtepunt en op de laatste bladzijden komt er een onverwachts einde in zicht.
 

 Het kinderziekenhuis
The Children’s Hospital
Vertaling: Leen van den Broucke, An de Greef & Marijke Versluys 

Ailantus                      

€ 29.95

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 januari 2008

Mevrouw Couperus,Sophie Zijlstra

Maandag 2 juli 1900 vroeg in de ochtend.

Na een doorwaakte nacht, wachtend op haar man, wil Elisabeth Baud-Couperus uit haar stoel opstaan als hij eindelijk thuiskomt. Dan blijkt dat ze niet meer kan lopen…

Hiermee begint het schitterende verhaal over mevrouw Couperus, een zeer intelligente vrouw. Zoals gebruikelijk in die tijd wordt haar verlamming, na allerlei onderzoeken, gezien als een 'hysterische aandoening'. Uiteindelijk besluit ze naar dokter Bende te gaan, een arts die vrij nieuwe methodes toepast om mensen te genezen, te weten…

Lees meer