30 maart 2012

Het jodendom laat je niet los – Leo Frijda

Gesignaleerd

Het jodendom laat je niet los bestaat uit een verzameling columns over joodse schrijvers als Heinrich Heine, Franz Kafka, Joseph Roth, Jakob Wassermann en Stefan Zweig, Aharon Appelfeld, Imre Kertész, Paul Celan en Georges Perec. Het zijn vrijwel allemaal schrijvers die meenden (al) enige afstand te hebben genomen van de traditie van hun voorvaders maar bemerkten dat het jodendom hen niet losliet. Als Joden wilden zij volwaardig deelnemen aan een samenleving die dat vaak niet toestond. Met de nationaalsocialisten aan de macht werden zij hardhandig als Jood bestempeld. ‘Ik ben een Jood op bevel’, zei Imre Kertész. Al zei Kertész nadrukkelijk ook: ‘Mijn Joodse identiteit is veel te interessant (of te belangrijk) om te worden gezien in de lichtbreking van de krankzinnige waan die antisemitisme heet’.

Wat het Jodendom voor die schrijvers betekent, in hun leven en in hun werk, is het thema dat de columns verbindt.

Leo Frijda was rechter en bestuurslid van verschillende Joodse organisaties. Na zijn pensionering is hij over literatuur gaan schrijven. De colums die hij voor de website van Joods Educatief Centrum Crescas heeft geschreven zijn  gebundeld in Het Jodendom laat je niet los dat in het najaar van 2011 bij uitgeverij Amphora Books is verschenen. De colums zijn de persoonlijke associaties van Frijda, geen beschrijving van een tijdperk of volledige schrijversportretten.


Het Jodendom laat je niet los

Over schrijvers en hun Jodendom

Auteur: Leo Frijda
Verschenen bij: Uitgeverij Amphora Books
Prijs: € 23,50

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer