Agenda

Het Huis van de Poëzie – 28 januari 2010

UTRECHT ? De winnaar van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2009 krijgt de kans om donderdag 28 januari 2010 op te treden in de vierde editie van Het Huis van de Poëzie. Op Gedichtendag 2010 draagt de kersverse auteur tussen 20:00 en 00:00 zijn of haar bekroonde poëzie voor in Grand Hotel Karel V uur samen met huisdichters Ramsey Nasr, Remco Campert, Hans Dorrestijn, K.Schippers, Marcel Möring, Tsjêbbe Hettinga, Tjitske Jansen, Bart Moeyaert, Tommy Wieringa, Menno Wigman, Erik Bindervoet en Piet Gerbrandy.
 
De Turing Nationale Gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd door de Poëzieclub en mogelijk gemaakt door de Turing Foundation. De organisatie van Turing Nationale Gedichtenwedstrijd ontving 15.688 gedichten. De longlist (top 100) staat op de website www.nationalegedichtenwedstrijd.nl. Een onafhankelijke jury, bestaande uit voormalig Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij (voorzitter), DJ Giel Beelen, schrijfster Sanneke van Hassel, Turing Foundation bestuurslid Alexander Ribbink en dichter Vrouwkje Tuinman, beoordeelde de gedichten anoniem. Het radioprogramma Met het Oog op Morgen besteedt dagelijks speciale aandacht aan de wedstrijd en de genomineerde gedichten (NOS Met het Oog op Morgen, dagelijks van 23.00-00.00, Radio 1). Op 27 januari 2010 wordt de top 20 en daarmee de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. De hoofdprijs voor het winnende gedicht is 10.000 euro en kans op publicatie van een eigen gedichtenbundel bij uitgeverij Augustus. De bundel ‘Zoals een haan een ei legt’, met de 100 beste inzendingen, is vanaf 27 januari te koop.
 
VPRO – De Avonden zal vanuit een hotelkamer van Grand Hotel Karel V een avondvullende live-uitzending verzorgen vol interviews en voordrachten.Wim Brands spreekt o.a. met de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga (schrijver gedichtendagbundel), Remco Campert, de schrijver van het gedichtendagessay Charles Ducal, Ramsey Nasr, Hans Dorrestijn, Erik Bindervoet, Ellen Deckwitz (NK Poetry Slam), de winnaar van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd en Bas Kwakman (directeur Poetry). 
Het Huis van de Poëzie zal op elke computer in de wereld te volgen zijn via een live-stream op www.gedichtendag.org!
 
Het Huis van de Poëzie 2010 is een initiatief van de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU). Het Huis van de Poëzie 2010 wordt mede mogelijk gemaakt door Grand Hotel Karel V, Nederlands Literair Productie- en Vertalingen Fonds, Bert Schierbeekfonds, Stichting Carel Nengermanfonds, Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Fentener van Vlissingenfonds, Lira Fonds, Gemeente Utrecht, K.F. Heinfonds, SNS Reaal Fonds, VSB-Fonds, SKIMP, MVB-Webdesign en Poetry International.