Herinnering aan Wim Brands (1959-2016) – Achteraf is alles altijd eenvoudig

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

 

Column
Door Martin Lok

De kracht van de roos

Door Martin Lok

Als je weet dat mijn vrouw Roos heet, zal je begrijpen dat ik altijd geroerd word als ik rozen zie bloeien. Zo'n acht jaar geleden bevond ik  me in het Groninger Museum voor een prachtig schilderij - waarop een frêle schoonheid met geloken ogen in een grijsblauw brokaten gewaad geleund tegen een tuinmuur, ruikend aan een roze roos - van John William Waterhouse. Heel voorzichtig, om zich niet aan de doornen te bezeren. Het schilderij is zo intens dat je haast door de geur van de roos bedwelmd wordt. Ik was betoverd en, om Tennyson te citeren, ‘de ziel van de roos ging open in mijn bloed’. Waterhouse leende deze woorden van de dichter uit het gedicht Maud als titel voor zijn schilderij en noemde het De ziel van de roos.

Lees meer