Agenda

Helden, idolen en iconen – Symposium jeugdliteratuur

Op woensdag 18 januari 2012 vindt voor de 26ste keer het Tilburgse symposium over kinder- en jeugdliteratuur plaats. Het is een uniek symposium waar zowel wetenschappers als bemiddelaars, auteurs en illustratoren hun licht laten schijnen op thema’s die te maken hebben met (onderzoek naar) jeugdliteratuur en de praktijk van boekpromotie en leesbevordering.
Voor 2012 is er gekozen voor het thema Helden, idolen en iconen. Helden in soorten en maten, variërend van ontroerende antiheld tot een superheld die uitgroeit tot een idool of icoon. Bij dit thema wordt niet uitsluitend aan helden uit helden- of avonturenverhalen gedacht. Volgens Arnon Grunberg heeft élk verhaal een held nodig: ‘Geen verhaal kan zonder held. Het is de held die je door de saaie passages heen sleept, het is omwille van de held dat je blijft lezen’ (in De troost van slapstick. Essays, 1998).

Thema
Het thema Helden, idolen en iconen roept de nodige vragen op. Wie zijn die helden uit de jeugdliteratuur? Welke helden zijn iconen geworden? Met welk soort helden identificeert een jeugdig publiek zich het liefst: dappere helden, of met een held op sokken, antihelden of zelfs schurkachtige helden? Zijn de favoriete helden nog steeds de boekenhelden, of veeleer de helden van de beeldcultuur? Kortom, wat is de status van de ‘held’ in deze tijd. Verschillen helden van ‘nu’ significant van helden van ‘toen’, of transnationale – van nationale helden? Wat leert onderzoek ons over de relaties tussen bepaalde typen helden en identificatieprocessen bij kinderen en adolescenten?

Programma
Het programma bestaat uit een plenaire openingslezing, vijftien lezingen die zijn verdeeld over vijf parallelle thema’s, en twee plenaire optredens door auteurs.  Vier van de vijf thema’s zijn geënt op de verschillende fasen in de culturele en literaire socialisatie van kinderen en jongeren. Het vijfde thema is gewijd aan de bijzondere vorm en internationale zeggingskracht van het prentenboek.

In december 2011 verschijnt het tijdschrift Literatuur zonder leeftijd. Hierin staat alle informatie over het programma, profielen van de sprekers en korte samenvattingen van hun lezingen. Wie zich inschrijft voor het symposium krijgt dit nummer thuisgestuurd. Van de teksten van de lezingen wordt een bundel samengesteld, die wordt toegestuurd aan alle deelnemers van het symposium.. Het nummer van Literatuur zonder leeftijd en de bundel zijn bij de prijs inbegrepen.

Locatie
Vanwege een grootschalige verbouwing op de campus van Tilburg University wijkt men deze keer af van de traditionele locatie. Een en ander vindt nu plaats op 18 januari in en rond de Concertzaal van Theaters Tilburg in hartje Tilburg.

Aanmelden kan via deze link.