22 juni 2010

Heimwee naar vereeuwiging – Fernando Pessoa

Sinds 2000 geeft De Arbeiderspers de Pessoareeks uit. Naast de bekendere Portugeestalige werken bestaat er van deze auteur ook een schat aan Engelstalige poëzie.

Pessoa groeide op in Zuid-Afrika, waar hij met zijn moeder en stiefvader tussen 1894 en 1905 woonde, en Engels ? de taal van zijn schoolopleiding en eerste literaire leeservaringen ? was de taal waarin hij zich aanvankelijk als dichter uitdrukte. Ook na zijn terugkeer naar Portugal op zeventienjarige leeftijd bleef hij Engelstalige gedichten schrijven.

In de tweetalige uitgave Heimwee naar vereeuwiging zijn de interessantste overblijfselen (deels geschreven onder heteroniemen als Alexander Search en Charles Robert Anon) van de Engelstalige Pessoa bijeengebracht. De 35 sonnetten, die hij in 1918 voor eigen rekening in een kleine oplage liet drukken, alsmede een selectie van andere korte gedichten werden vertaald door Maarten Asscher, die tevens een nawoord bij de uitgave verzorgde. De langere gedichten, Bruiloftsdicht en Antinoüs, zijn van de hand van August Willemsen, de in 2007 overleden grote Pessoa-vertaler.

Heimwee naar vereeuwiging is een echte ontdekking voor de talloze Pessoa-liefhebbers: niets van deze Engelstalige poëzie, die drie delen in zijn verzameld werk beslaat, is eerder in het Nederlands uitgegeven.

Heimwee naar vereeuwiging

Auteur:  Fernando Pessoa
Verschenen bij: Uitgeverij De Arbeiderspers
Vertaald door: Maarten Asscher en August Willemsen
Prijs: € 27,50

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer