Hamerstukken – Jeroen Brouwers

Alle polemieken en korzeligheden

‘Feit blijft dat Brouwers na het overlijden van Hermans en de vervroegde pensionering van Komrij zonder concurrentie de vinnigste en meest virtuoze reputatiekraker van het Nederlands taalgebied is. […] Eigenlijk is het gehele kritische oeuvre van Brouwers een verdedigingsrede tegen degenen die – zijns inziens – de literatuur misbruiken. Is het letterkundig klimaat inmiddels zo versuft dat de recensenten niet meer zien of wensen te zien?’

Dit schreef Martin van Amerongen in De Groene Amsterdammer. De situatie is nog niet gewijzigd. Daarom is nu Hamerstukken verschenen, een ‘monsterboek’ waarin alle schot-, protest- en vloekschriften van Brouwers zijn verzameld.

‘De tijd is daar, dat er gescholden moet worden,’ riep Brouwers al in 1978 en hij is daar niet mee opgehouden. Meer dan dertig jaar is hij blijven polemiseren tegen bedrog, blaaskakerij en beunhazerij in de Nederlandse letteren. Tegen onterecht heilig verklaarde schertsfiguren, over het paard getilde grootheden van gering formaat, keizers zonder kleren.

Brouwers fulmineert met de kracht van humor die aan cabaret doet denken, maar nooit zonder onweerlegbare bronnen en bewijsvoering.

 

Hamerstukken

Auteur: Jeroen Brouwers
Verschenen bij: uitgeverij Atlas
Prijs: € 39.90

Recent

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer