Agenda

Grote denkers in De Balie – Anaïs Nin

Grote Denkers is een programmareeks waarin inspirerende vrouwelijke schrijvers/denkers uit de wereldgeschiedenis centraal staan. Vrouwen die stuk voor stuk onze kijk op de wereld hebben veranderd en teksten schreven die vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreken.

Anaïs Nin (1903-1977) is een van de meest controversiële vrouwen van de vorige eeuw. Wereldwijd bewonderd, maar ook geridiculiseerd en gehaat. Ze is werd beroemd met haar talloze dagboeken, erotische proza, haar driehoeksverhouding met Henry Miller en zijn vrouw June, en haar bigamie (die pas na haar overlijden aan het licht kwam). Het persoonlijk leven van Nin is niet los te zien van haar werk. Zijzelf stond altijd centraal in haar boeken, daarbij constant de grenzen opzoekend tussen fictie en realiteit. Schrijven was voor de in haar jeugd ernstig beschadigde Nin van levensbelang.

Tijdens deze avond wordt niet alleen het leven en werk van Nin besproken maar wordt er ook stilgestaan bij de verschillende momenten die vormend waren voor haar carrière. Haar drang en ontdekkingstocht naar seksuele vrijheid in het woelige Parijs van de jaren ’30 en haar populariteit en impact in de jaren ‘60/ ‘70 tijdens de tweede feministische revolutie.

Tot slot is er een gesprek over de relevantie van het werk van Nin vandaag de dag. Op wat voor manier verhoudt het denken van Nin over seksualiteit en gender zich tot de huidige discussie over toenemende preutsheid vs seksualisering van de maatschappij, poli-amorie, sletvrees en bi-curiosity?

Presentatie: Mirthe Frese en Merlijn Geurts. Met o.a. schrijfster en filmmaakster Neske Beks

Koop hier de Tickets.

 

12 mei 2016
Aanvang: 20.00
De Balie
Amsterdam