De Parelduiker toont geschiedenissen uit het literaire leven van weleer

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

 

Column
Door Inge Meijer

Schriftje

Door Inge Meijer

Ik heb een hardnekkig beeld van schrijvers. Denk ik A.L. Snijders? Dan zie ik hem zitten in een schuurtje - met een peervormige gloeilamp boven zich. De hele dag is hij bezig met het schrijven van zkv's en af en toe voedert ie de kippen, veegt het erf of haalt iemand van het station, maar verder zit hij achter een brede plank - zijn schrijftafel - en schrijft. Philip Roth net zo. Die zie ik staand achter zijn schrijfaltaar waar hij onverdroten aan een boek werkt. Ook nu hij niet meer schrijft, zie ik hem zo. Dat kan natuurlijk niet, een schrijver die alleen maar schrijft. Hoewel, als ik aan A.F.Th. van der Heijden denk - in zijn schrijfkantoor met al die werktafels -  dan klopt het: een schrijver die alleen maar schrijft. Gek genoeg krijg ik Adriaan van Dis niet achter een tafeltje geplaatst waar hij zijn noeste schrijfwerk verricht; hem zie ik in de moestuin en bij de geiten.

Lees meer