4 januari 2010

Genomineerden E. du Perronprijs 2009

Abdelkader Benali, Mohammed Benzakour en Marion Bloem genomineerd voor E. du Perronprijs 2009

Op 27 januari a.s wordt bekend wie van de drie genomineerden de E. du Perronprijs 2009 in ontvangst mag nemen. De prijs wordt uitgereikt op de Universiteit van Tilburg, tijdens het symposium Iedereen leest! over (jeugd)literatuur, lezen en onderwijs.

De E. du Perronprijs is ingesteld voor mensen en instellingen die door middel van een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan het multiculturele Nederland. Net als Du Perron in zijn tijd, signaleren zij grenzen en doorbreken ze scheidsmuren die wederzijds begrip tussen de verschillende Nederlandse bevolkingsgroepen in de weg staan. De prijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg.

Abdelkader Benali schreef De stem van mijn moeder (De Arbeiderspers 2009), een roman waarin hij persoonlijke geschiedenis en migratie verweeft tot een sterk gecomponeerd verhaal waarin multiculturaliteit een even onopvallende als vanzelfsprekende plaats inneemt.

Mohammed Benzakour bundelde in Stinkende heelmeesters (De Geus 2008) zijn essays en artikelen uit diverse tijdschriften en kranten. Hieruit komt een beeld naar voren van een onafhankelijke publieke intellectueel die haarscherp analyseert, briljant formuleert en de lezer steeds weet te grijpen met verrassende invalshoeken en dwingt tot heroverwegingen.

Marion Bloem schreef Vervlochten grenzen (De Arbeiderspers 2009), een familiegeschiedenis waarin ze herkomst, cultuur en identiteit weeft tot een wordingsgeschiedenis van een Nederlands-Indisch geslacht tussen West en Oost, toen en nu, feit en fictie.

De E. du Perronprijs werd eerder uitgereikt aan Halil Gür (1986), Noni Lichtveld en Gerda Havertong (1988), de leesmethode Horizon (1989), Marion Bloem (1993), Max Velthuijs (1994), Hugo Pos (1995), Hafid Bouazza (1996), Anil Ramdas (1997), Karlijn Stoffels (1998), Heleen Volman (1999), Kader Abdolah (2000), Nilgün Yerli (2001), Fouad Laroui (2002), Carl Friedman (2003), Kees Beekmans (2004), Nicolaas Matsier (2005), de broers Karim en Hakim Traïdia (2006), Guus Kuijer (2007) en Adriaan van Dis (2008).

Recent

16 augustus 2017

Ideale bestaansvorm

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer