Agenda

Gedichtenbal ? Poëzie en de stad

Weerwoord festival presenteert op woensdagavond 28 januari het Gedichtenbal.
Locatie en prijs: Paradiso – 20.00 uur / deuren open om 19.30 uur – € 10,00 inclusief lidmaatschap
Elke bezoeker ontvangt de bundel stadsgedichten van Robert Anker.

Terwijl de rest van het land wacht op de nieuwe Dichter des Vaderlands, gaat Weerwoord op zoek naar de poëzie in de stad. De weg is moeilijk, maar de gidsen zijn ervaren: Remco Campert, Cees Nooteboom, Theo Nijland, Robert Anker, Luc De Vos en de nieuwe Stadsdichter van Amsterdam bieden een poëtisch weerwoord aan de stad, ‘mijn moeilijk lief’ (Tom Lanoye).

De Brusselse stadsdichter Manza bijt de spits af met een boze replique vanuit de Europese hoofdstad.
Cees Nooteboom opent dan officieel het festival met een lezing die zijn hoogst persoonlijke zoektocht naar het wezen van de poëzie tracht te vatten.

De stad resoneert en vibreert in de gedichten van Remco Campert. “Ik moet blijven / bij wat me raakt / en wat me raakt / moet willen blijven bij mij”. Zo staat het in zijn prachtige bundel ‘Nieuwe Herinneringen’. De meester zelf leest een eigenzinnige selectie uit zijn stadsgedichten.

Eén beeld van het vorige Gedichtenbal blijft onvergetelijk: terwijl Theo Nijland op smartelijke en indringende wijze twee gedichten van Adriaan Jaeggi vertolkte, leverde die laatste op het podium een gevecht met een onwillige kantelende palmboom. Nijland komt terug ? helaas deze keer als hommage aan de inmiddels overleden eerste Stadsdichter.

Popmuzikant en liedjesschrijver Luc De Vos van de band Gorki is een fenomeen in Vlaanderen en een stille bewonderaar van het werk van Robert Anker. Hij heeft een aantal van diens stadgedichten op muziek gezet.

De poëziewereld kijkt jaarlijks uit naar de shortlist van de prestigieuze VSB Poëzieprijs ? de voorzitter Rob Schouten stelt de genomineerde bundels voor.

School der Poëzie organiseert jaarlijks onder de naam v e r s een educatief en uitdagend poëzie-evenement voor jeugd en jongeren uit Nederland en Vlaanderen. Twee winnaars van eerdere v e r s edities zullen ter ere van het Gedichtenbal een zelfgeschreven gedicht voordragen: Leonie Kuhlmann het gedicht ‘Amsterdam’ en Nelleke Honcoop ‘Dit is GEEN STAD, Groningen’. Wie nog altijd denkt dat poëzie en jongeren niet samengaan, zal vanavond het tegendeel bewezen worden!

U hoeft niets te missen van de aanstelling van de nieuwe Dichter des Vaderlands. Mee te maken op groot scherm- alsof de Europese finale van Ajax zelf betrof.

En aan het eind van de avond wordt De Nieuwe Stadsdichter van Amsterdam geïnstalleerd. Els Iping, voorzitter van de Gemeente Amsterdam – stadsdeel centrum, maakt bekend wie de opvolger is van Robert Anker.

Het Gedichtenbal is gratis te bezoeken door Dichters. Dichters dienen zich aan te melden via info@leidsepleintheaters.nl.

Aansluitend aan het Gedichtenbal, in Bellevue grote zaal – 22.30 uur ? gratis: Gedichtenbal ? de party.
Los poettes zijn Roberta Petzoldt en Alexandra Duvekot. Vorig jaar nog schitterend op de weerwoordradio, nu maken ze met cello, accordeon en eigen teksten de overgang naar het dansgebeuren.
Met DJ Dijkshoorn.
DJ Saskia De Jong is één van de best bewaarde geheimen uit de Nederlandse poëzie.
(Website Weerwoord Festival: www.weerwoordfestival.nl)