Agenda

Festival Mooie Woorden 2009: vijf jaar kippenvel, inspiratie en ontroering

Festival Mooie Woorden viert dit jaar zijn eerste jubileum. Daarom kijken we op 14 en 15 februari terug op vijf jaar mooie woorden in tekst, beeld en geluid. Tijdens de Grote Utrechtse Revue op zaterdagavond staan oude bekenden als Arthur Japin, Ingmar Heytze, Mondo Leone en Tjitske Jansen op het programma. Maar ook nieuwe talenten, zoals de winnaars van de Kunstbende en de Brandende Pen, schitteren op dit feestelijke jubileumfestival, dat plaatsvindt in het Akademietheater in Utrecht.

Op zaterdagavond verzorgen de Vorlesebühne en Salon d’Esprit voor een afwisselend en verrassend undergroundprogramma, met een gezamenlijke compositie van muziek, proza en poëzie. Op zondag 15 februari zijn er optredens van talentvolle singer-songwriters (o.a. Leine, Dial Prisko en Walker Diver) en zorgen de Three Imaginary Boys met hun beroemde popquiz voor een bloedstollende muzikale en literaire strijd. Naast optredens van Ruben van Gogh en Nanne Nauta, verzorgt Studium Generale een debat met de vraag ‘Hoe kunnen dichters bijdragen aan de geschiedschrijving van een stad als Utrecht?’.
Voor de jongste bezoekers is er een poppentheatervoorstelling, een geheimenhut en een kinderboekenmarkt. Alle bezoekers gaan naar huis met de unieke Festivaluitgave: een vinylsingle met gedichten op muziek. Speciaal voor het jubileumfestival heeft de Utrechtse Singlesclub een single gemaakt met daarop twee prachtige nieuwe gedichten van Vicky Francken en Tjitske Jansen. De gedichten zijn muzikaal omlijst door de Machinefabriek.

Op zondag kunnen bezoekers diverse workshops volgen, zoals een workshop recensieschrijven door 3VOOR12/Utrecht. Bezoekers met muzikale aspiraties krijgen de kans om in de workshop singer-songwriter onder begeleiding van Stefan van ’t Hooft en Harold K een eigen songtekst te schrijven. Anna Arov verzorgt daarna The Love Poem workshop en Jacqueline Lucas geeft namens de Schrijfwerkplaats een workshop verhalen schrijven.

Gedurende het hele festival zijn er exposities te zien van cartoonist Argibald en enkele uitgaven van Rob van den Nieuwenhuizens’ uitgeverij annex platenlabel Drawswords, waaronder drawswords shorts en langscapes. Stichting Inktpot presenteert haar nieuwste uitgave ‘Inktpot Cs-ontmoetingen’, een kleurig boek met grafische vertellingen en bijdragen van Utrechtse tekenaars over de relatie van Utrecht met het spoor.

In de bijlage vindt u het posterbeeld van het festival. Voor meer informatie over het programma en het bestellen van kaarten kunt u kijken op www.festivalmooiewoorden.nl