Agenda

Feestelijke start Boekenweek en meer activiteiten

Agenda

Zaterdag 8 maart Internationale vrouwendag? Ja ook, maar we hebben het hier over 8 maart, start van de Boekenweek 2014. In verschillende steden wordt de Boekenweek met een feestelijke presentatie geopend. Hieronder een kleine greep uit verschillende literaire activiteiten in verschillende steden.

noord houdtGroningen
Een jong initiatief is Noord houdt woord, een jaarlijks literair evenement dat de Nationale Boekenweek opent voor Noord-Nederland en dit jaar zijn tweede editie kent. In de volksmond wordt het ook wel ‘het boekenbal van het Noorden’ genoemd. Hoewel het festival een noordelijk karakter heeft, komen er dichters en schrijvers uit het gehele land uit hun werk voordragen. Op Noord houdt woord komen zowel bekende als minder bekende schrijvers en dichters aan het woord. Daarnaast is er ruimte voor muziek, eten en drinken en dansen. Noord houdt woord vindt plaats in de Der Aa-kerk in Groningen. Kijk hier voor meer informatie.

nijmegen 2Nijmegen
Zaterdagavond vult Concertgebouw De Vereeniging zich tijdens het Nijmeegs Boekenfeest met lezers, schrijvers, dichters, muzikanten, dj’s en wetenschappers. Met gasten als Redmond O’ Hanlon, Cees Nooteboom, Tommy Wieringa en Kysia Hekster wordt het Boekenweekthema ‘reizen’ op alle mogelijke manieren uitgediept. Voor de mensen die geen genoeg van carnaval kunnen krijgen of net terug komen van vakantie is er een ludieke actie: kom in je campingsmoking – inclusief wc-rol onder de arm – naar het Nijmeegs Boekenfeest en je mag gratis naar binnen! www.nijmeegsboekenfeest.nl

deventer-boekenweek_150In Boekenstad Deventer wordt de Boekenweek op eigen wijze gevierd. Met lezingen en boekpresentaties, maar ook met films, theater, een literaire lunch en meer. Een keur aan schrijvers doet mee: Tommy Wieringa, Abdelkader Benali, Nico Dijkshoorn, Arjen Lubach, Rosita Steenbeek, A.L. Snijders maar ook plaatselijk en aankomend schrijftalent is van de partij. Een van de literaire hoogtepunten uit het programma: Tommy Wieringa varend over de IJssel! Wie mee aan boord gaat kan nippend aan een drankje luisteren naar Wierijga’s lezing. Opstap in Deventer, dinsdag 11 maart 19.30 uur! Kijk op Deventerboekenweek.

Vrouwen2014TEASCultura24 viert Internationale Vrouwendag en de start van de Boekenweek met een weekend lang aandacht voor vrouwen van betekenis in de Literatuur! Met Henriëtte Roland Holst, Anna Blaman, Connie Palmen, Charlotte Mutsaers en Mensje van Keulen. Zaterdag 8 en zondag 9 maart op Cultura24!

 

Leiden, zaterdag 8 maart wordt Kristien Hemmerechts geïnterviewd over haar onlangs verschenen en omstreden roman De vrouw die de honden eten gaf door Abdelkader Benali, bij Van Stockum Boekverkopers. De media in Nederland en België staan bol van discussies over De vrouw die de honden eten gaf:‘Kristien Hemmerechts volvoert een ijzingwekkend kunststuk.’ – Vrij Nederland, ‘Gentse boekhandel wil nieuwe Hemmerechts niet in de rekken.’ – demorgen.be

Voor meer activiteiten kijk op Boekenweek 2014 – 8 t/m 16 maart.

I. v/d Graaf