14 december 2012

Eindejaarslijstjes

door Menno Hartman

In de laatste weken van december plaatsen de recensenten van Literair Nederland weer hun lijstjes. Ik plaats drie lijstjes:

de drie interessantste romans die ik las:

-Patrick Melrose novels – Edward St.Aubyn, Dat zijn er eigenlijk al vier, maar soit. Zeldzaam grappig, zeldzaam goed geschreven. Hier een stukje erover. Dit jaar werd de laatste in vertaling uitgegeven. Vertaling: Nicolette Hoekmeijer.
-Het rode huis Mark Haddon. Deze roman heeft te vlakke recensies gekregen, ook op deze website naar mijn smaak, het is een heel precies en zeer empathisch  boek van een begenadigd schrijver. Vertaling Harry Palemans.
-Zuidenwind van Norman Douglas, ongeëvenaard, meesterlijk. Hier de recensie van Machiel Jansen. Vertaling Johan Hos.

De beste non-fictie titels

-Tony Judt en Timothy Snyder Denken over de twintigste eeuw een prachtig breed geschiedkundig werk van twee grote historici, voor een beter begrip van alles wat je dacht dat je al wist. Hier een stuk over De Geheugenhut, het laatste boek van Tony Judt

-Tim Parks Het medicigeld een met de linkerhand geschreven, want wat rommelig,  boordevol werk dat zindert van het historische plezier. Parks doet op Johan Huizinga-achtige wijze zijn best de felheid van de kleuren in het leven van de de middeleeuwen op te roepen.

Helmut Schmidt & Fritz Stern – Unser Jahrhundert, het Duitse antwoord op de eerste in dit rijtje, prachtig gesprek tussen tweede oudere heren waarvan er een in het midden van de politieke arena stond. Interessant hoe anders de wereldpolitiek wordt wanneer je er eens vanuit Duitsland naar kijkt.

De beste films:

Amour van Michael Haneke. Echt onwaarschijnlijk goed gespeeld dit drama 0p de vierkante meter.

Argo van Ben Affleck. Wat een man deze Affleck, en wat een geweldig verhaal, mooi vormgegeven en tergend spannend gemonteerd.

Man of Aran Robert Flaherty, die is wel heel oud, maar prachtig. Ik heb de scene van het jongetje dat vanaf een hoge klif naar krabbetjes vist maar als plaatje bij dit bericht geplaatst.

 

We ontvangen graag lijstjes van bezoekers van Literair Nederland, over boeken, films, gerechten, bezochte steden etc. etc.

 

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer