Eerste prijs Turing Gedichtenwedstrijd naar Mieke van Zonneveld

Poëzie

Voor de vijfde editie van de grootste gedichtenwedstrijd van Nederland, de Turing, werden bijna 10.000 gedichten ingezonden. Ruim 3000 Nederlandstalig dichters zonden hun, speciaal voor deze wedstrijd geschreven, gedichten in. De wedstrijd staat open voor iedereen. De ingezonden gedichten worden anoniem beoordeeld.

Een voorselectie werd gemaakt door  redacteuren van het poëzietijdschrift Awater en Poëziecentrum Gent. Zij selecteerde de gedichten voor de tweede ronde, de Top 1000, en voor de derde ronde, de Top 100. De gedichten in de Top 1000 werd door de voorjuryleden voorzien van een persoonlijke beoordeling. De 100 beste gedichten zijn door Uitgeverij van Gennep gebundeld in Daar begint de poëzie. Uit de 100 beste gedichten zijn de drie winnaars gekozen en ook de top 20.

De grote gelukkige was Mieke van Zonneveld (1989) uit Hilversum. Zij ontving € 10.000 voor haar gedicht Nee, dat is uitgeroepen tot beste gedicht van 2013. Zij wint daarmee de grootste geldprijs ter wereld voor één gedicht.

Nee  

Soms was er een aarzeling. Een kleuter op het strand
die met zijn emmertje uit wassen ging. Ik zei ik ben
niet vies maar toch bedankt. En hij: natuurlijk ben je
vies geworden, overal ligt zand. Ik werd ellendig
wakker. Op al mijn wegen nooit één teken maar
in dromen worden ze bij menigtes gegeven.
Ooit nam ik niets in acht, ik volgde de bekoring en
zij heeft mij niet meer thuisgebracht. Er is in heel
de wereld nergens vrede, geen vader die mij terug
verwacht, er is in heel de wereld nergens vrede.  

Er was in mij iets opgestaan dat niemand wist te
temmen, het joeg mij op, beloofde mij een weelderig
bestaan. Begeerte, zei mijn vader, is de wortel van het
kwaad. Ik leerde dat het waar was maar ik leerde het
te laat, de uitgestrekte leegte vrat me op en heeft me
uitgebraakt. Er is in heel de wereld nergens vrede
geen vreugde die niet tegenstaat, er is in heel de wereld
nergens vrede. Dit is mijn overtuiging en ik zoek haar
tot op heden in een emmer aan een kleuterhand. Hij
nadert en ik zeg tot in den treuren nee bedankt.   

De tweede prijs (€ 1.500) ging naar Sven Eugeen Cooremans (Mortsel, België), voor zijn gedicht Sisyphus. De derde prijs (€ 1.000) ging naar Jan-Willem Dijk (Groningen), voor zijn gedicht Stenenkamer.

Een voorselectie werd gemaakt door  redacteuren van het poëzietijdschrift Awater en Poëziecentrum Gent. Zij selecteerde de gedichten voor de tweede ronde, de Top 1000, en voor de derde ronde, de Top 100. De gedichten in de Top 1000 werd door de voorjuryleden voorzien van een persoonlijke beoordeling. De 100 beste gedichten zijn door Uitgeverij van Gennep gebundeld in Daar begint de poëzie. Uit de 100 beste gedichten zijn de drie winnaars gekozen en ook de top 20. De volgende dichters zijn geëindigd op de gedeelde 4e t/m 20e plaats (op alfabetische volgorde): Nadine Ancher (Utrecht), Peter Doms (Hove, België), Allison Hackley (Den Haag), Frouke Hansum (Almere), Ingmar Heytze (Utrecht), Lizette de Koning (Den Haag), Gerard van Hameren (Roelofarendsveen), Peter Knipmeijer (Zeist), Gerrit Molenaar (Maastricht), Nanne Nauta (Utrecht), Alexis de Roode (Maarssen), Iris le Rutte (Amsterdam), Erwin Steyaert (Assebroek, België), Runa Svetlik (Berchem, België), Nickie Theunissen (Amsterdam), Aad van der Waal (Apeldoorn), Wout Waanders (Nijmegen).

De jury bestond dit jaar uit AKO-Literatuurprijswinnares Joke van Leeuwen (juryvoorzitter), David Troch (dichter/schrijver en eerste Vlaamse winnaar van de Turing Gedichtenwedstrijd, vicevoorzitter), Rob Schouten (dichter/schrijver, columnist en recensent), Jannah Loontjens (dichter/schrijver en filosoof) en Pieter Geelen (oprichter Turing Foundation).
De prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd vormde samen met het Gedichtenbal de afsluiting van de Poëzieweek 2014.

 

 

Recent

19 september 2018

Omdenken in optima forma

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer