Agenda

Eenmalige vertoning: verfilming van Het respijt

In 2012 is het 25 jaar geleden dat Primo Levi (1919 – 1987) door een ongelukkige val in een trappenhuis om het leven kwam. De SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht) eert hem met de vertoning van The Truce. The Truce is de verfilming  uit 1997 door Francesco Rosi van het boek Het respijt. De film werd genomineerd voor een Palme d’Or en won meerdere prijzen op internationale filmfestivals.

Het respijt is het verslag van Primo Levi’s barre terugreis uit Auschwitz in 1945. Na zijn bevrijding vertrekt hij in gezelschap van Italiaanse soldaten – ex-gevangenen van Rusland – richting Turijn. Hij beschrijft de eindeloze reis per trein en te voet die hem in rondtrekkende bewegingen van Polen, via Oekraïne, Moldavië, Roemenië, Hongarije, Slowakije, Oostenrijk en Duitsland uiteindelijk na ruim negen maanden naar Turijn in thuisland Italië brengt.

Het respijt is een van de meesterwerken van Levi. Ingetogen, zonder zelfmedelijden en huiveringwekkend exact vertelt Levi zijn ervaringen. Het is verkrijgbaar bij uitgeverij Meulenhoff (met een nawoord van Jacq Vogelaar). Primo Levi verwierf grote bekendheid met boeken als Is dit een mensHet periodiek systeem en De verdronkenen en de geredden.

 

Maandag 16 januari | 19:00 uur | Louis Hartlooper Complex | Tolsteegburg 1 | Utrecht
www.slau.nl | Entree: € 8,50

NB: Kaarten voor deze film zijn vanaf 4 januari te koop bij het Louis Hartlooper Complex.
www.hartlooper.nl