Agenda

Een nieuwe generatie Literaire Magazines

Een nieuwe generatie literaire tijdschriften is opgestaan. Een generatie die mee gaat met de tijd en van hun tijdschriften méér maakt dan een blad alleen. Met namen als Strak, Das Magazin, Kutgitaar en de Optimist wordt de toon gezet voor een nieuwe en verrassende traditie.

Martijn Brugman, schrijver, columnist en uitgever van MAEB is een Magazine, nodigde samen met Literair Productiehuis Wintertuin deze nieuwe generatie (afkomstig uit Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Eindhoven en Nijmegen) uit voor een middag vol pakkende presentaties en verrassende voordrachten. En wel op zondag 3 juni in het Arnhemse Theatera/d Rijn. Tijdens deze middag zal ook het nieuwe nummer van Maeb is een Magazine gepresenteerd worden. Het programma is onderdeel van literatuurfestival De geest moet waaien.

Verder aanwezig:
Strak is het geïllustreerde literairetijdschrift met als motto Masturberen doe je voor jezelf, schrijven doe je voor de lezer.
Kutgitaar is een literairzine zonder pretenties, onder redactie van Oscar Wyers en Dennis Gaens. Het wordt met de hand gebonden door de jongens en verschijnt onregelmatig.
Op Ruwe Planken, (ORP) is hét blad voor de beginnende dichter en schrijver. De redactie leest alle gedichten, verhalen of andere tekstvormen anoniem en plaatst de teksten die ze de moeite waard vindt, op voorwaarde dat de auteur nog niet is gedebuteerd bij een landelijk gerenommeerde uitgever.
Das Magazin is een literair tijdschrift dat de beste jonge schrijvers, opzienbarende fictie en essays presenteert in een vernieuwende vormgeving. Een blad voor en door allen; het eerste nummer werd gefinancierd middels crowdfunding.
De Volkskrant: ‘Het straalt op elke bladzijde plezier, talent en zelfverzekerdheid uit. Das Magazin betaalt zijn auteurs uit in champagne.
De Optimist is een digitaal cultureel tijdschrift dat korte verhalen, poëzie, essays, interviews, foto-essays en nog veel meer publiceert. De Optimist vermijdt het platgetredenpad en blijft nieuwsgierig naar wat er in de wereld gebeurt, eigenwijs en een beetje tegendraads, maar nooit elitair of hoogdravend.

En verder:
Waai De jonge schrijvers en kunstenaars van Waai presenteren het festivalzine. Elke dag van het festival werken zij samen aan een kleine, met zorg gemaakte live zine. De teksten en beelden gaan over het festival.
Maebs Magazinematinee
Zondag 3 juni 2012
Aanvang: 15.00 uur
Theater a/d Rijn, Rijnstraat 42, Arnhem
Toegang gratis
Info: www.degeestmoetwaaien.nl