Een eerste liefde in Parijs – Paula Mclain

Hij zou de beroemdste Amerikaanse auteur van de twintigste eeuw worden, zij zijn ‘vergeten’ eerste vrouw. Maar wanneer ze elkaar in 1920 ontmoeten is Ernest Hemingway niets meer dan een journalist met schrijversaspiraties, gewond teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog. Elizabeth Hadley Richardson was acht jaar ouder dan hij en geloofde als geen ander in zijn talent. Hun huwelijk zou niet meer dan zes jaar duren, en voerde hen van Chicago naar Parijs, een leven dat zich afspeelde in het Quartier Latin en de literaire salons van Gertrude Stein.
Hemingway groeit in zijn rol als schrijver, totdat hij de ‘bescherming’ van Elizabeth niet meer nodig heeft. Als Hemingway een verhouding met een andere vrouw begint, is hun huwelijk voorbij.

Een eerste liefde in Parijs is een indringend verhaal over twee mensen bij wie de vlam der liefde langzaam dooft, terwijl Hemingways steeds meer schittert. ‘Hij zou nooit meer onbekend zijn. Wij zouden nooit meer zo gelukkig zijn,’ schrijft Paula McLain in deze roman over romantiek en opoffering, vrijheidsdrang en geborgenheid. Een eerste liefde in Parijs is niet alleen een liefdevol portret van een beroemd schrijver, het is ook een roman over de kunst van het loslaten.

Paula McLain kreeg diverse literaire beurzen, onder andere van de National Endowment for the Arts. Ze publiceerde twee poëziebundels en een roman. Ze woont in Cleveland, Ohio.

Een eerste liefde in Parijs / Paula Mclain
Oorspr. titel: The Paris Wife
Vertaling: Otto Biersma en Elise Merks
paperback, 336 pag.
Prijs: 19,95
Verschenen februari 2011: Uitgeverij Mouria

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer