Dromen van Johanna – Ernst Jansz

Ernst Jansz kocht in 1964 zijn eerste singletje van Bob Dylan.  Bob Dylan is een rode draad gebleven in het muziekleven van Ernst Jansz. Het enige nummer op de cd Molenbeekstraat (2006) dat hij niet zelf schreef was Huiswaarts. Dit was zijn eerste vertaling van een Dylan-lied: Tomorrow’s a long time. Pas een paar jaar later probeerde hij het een tweede keer en vanaf dat moment raakte Ernst Jansz opnieuw in de ban van Bob Dylan’s fenomenale songs en hij vertaalde in anderhalf jaar tijd twaalf van zijn teksten voor Dromen van Johanna.
Aan een goede vriend heeft Jansz nauwgezet verslag gedaan van zijn twijfels, zijn enthousiasme en zijn zoektocht naar de beste interpretatie van soms onbegrijpelijke en onvertaalbaar geachte teksten en naar achtergrondverhalen bij de liedjes die voor zo velen zoveel betekenen: Visions of Johanna, Sad Eyed Lady of the Lowlands, Just like a woman, Boots of Spanish leather, To Ramona en andere. Gaandeweg komt hij bij elk lied telkens iets meer te weten over Dylan en over de geliefden Suze Rotolo, Sara Lownds en Edie Sedgwick die wellicht voor deze liedjes model hebben gestaan, en ontdekt hij wie uiteindelijk de ware liefde is in Red River Shore / Het meisje van de Rode Rivier.

De uitvoering van het boek is net als de jongste edities van Molenbeekstraat en De Overkant uitgegeven met een omslag van Peter van Dongen en inclusief de officiële CD van V2 Records.

Op basis van het boek en de CD heeft Ernst Jansz een gelijknamig theaterprogramma samengesteld waarmee hij in najaar 2010 en voorjaar 2011 op tournee gaat. De theatertournee is op 14 oktober jl. in Paradiso Amsterdam in première gegaan.

 

Dromen van Johanna
Bob Dylan, vertaald
Brieven aan een vriend
. Boek en CD
Auteur: Ernst Jansz
Verschenen bij: Uitgeverij In de Knipscheer (oktober 2010)
Prijs: € 28,50

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer