Agenda

Door een Hollandse winter

De predikant, de hofdame en de revolutie van 1795

fragment:

De straten waren nat en de lucht was vochtig en kil, maar bij Scherlenski stond de deur wijd open en al bij het zwakke schijnsel van de straatlantaarn zag Kist dat het hele huis werd  ontmanteld. Alles van waarde werd in kisten gepakt, tot aan de spiegels en de breekbare porseleinenbeelden op de schoorsteen toe. Met ‘vertrekken’, zo begreep de dominee, had het kerkenlid vluchten bedoeld.

Weer terug van zijn korte bezoek ging hij naar zijn studeerkamer, ontstak een lamp op de tafel en boog zich in een kleine kring van licht over het papier. Hij doopte zijn pen in een glazen inktpot en begon op een nieuwe bladzij van zijn dagboek. Hij hield zich bij de feiten als om zijn gedachten te ordenen en om de naderende gebeurtenissen helder onder ogen te kunnen zien.

Herfst 1794, de vooravond van de Bataafsche Republiek. Het Franse leger is in aantocht. De  godsvruchtige dominee Kist volgt de oplopende spanningen van dag tot dag. Hij ziet de vreugde van de patriotten en de paniek van het corrupte stadsbestuur. Zijn de Fransen vriend of vijand? Hij bidt tot de Almachtige dat Hij ons zal redden. En dan valt de winter in. Bij vijftien graden onder nul marcheren de Fransen over de bevroren rivieren naar het noorden. Een Franse hofdame ontvlucht Utrecht met haar dochter en twee bediendes. Opgejaagd door haar revolutionaire landgenoten maakt ze een barre tocht via Leiden, Amsterdam, Alkmaar en Den Helder naar Zaltbommel en Breda. Sneeuw en ijs trotserend, dwars door de chaos. Een waargebeurd verhaal, voor het eerst verteld. De Franse en de Bataafsche revolutie komen samen in een Hollands winterlandschap.

Caroline Hanken ( 1956) groeide op in de Verenigde Staten. Ze volgde de Nederlandse film- en televisieacademie en studeerde culturele antropologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ze promoveerde in 1996 op de antropologische dissertatie Gekust door de koning, over de koninklijke maîtresses aan het Franse hof.

Zondag 10 januari was Hanken te gast in het Radio 1 programma OVT, 11.00 – 12.00 uur. Deze uitzending is nog te beluisteren.

Op zondag 24 januari is ze te gast in het TV-programma Boeken op Nederland 1, 11.20 uur.
Wim Brands zal haar interviewen over Door een Hollandse winter.

Op de website van Uitgeverij Augustus zijn de eerste 20 pagina’s te lezen.

 

Door een Hollandse winter

De predikant, de hofdame en de revolutie van 1795

Auteur: Caroline Hanken

Verschenen bij: Uitgeverij Augustus (januari 2010)

Prijs: € 19,-