Agenda

Donder en bliksem boven de Vesuvius – Bilderdijklezing 21 december 2012

Agenda

De Bilderdijklezing is een tweejaarlijkse lezing over een cultuurhistorisch of cultuurfilosofisch onderwerp en is een eerbetoon aan de alleskunner Willem Bilderdijk (1756-1831). Voor de Bilderdijklezing wordt een geleerde uitgenodigd die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend in een van de vele vakgebieden waarin Willem Bilderdijk excelleerde. Bilderdijk was behalve dichter ook tekenaar, jurist, medicus, classicus, bouwkundige, arabist, taalkundige en theoloog. De lezing wordt om de twee jaar gehouden rond Bilderdijks sterfdag en georganiseerd door Stichting Bilderdijk Haarlem. Iedere Bilderdijklezing wordt een schrijver gevraagd om een nieuw gedicht te wijden aan deze evenknie van Vergilius en Vondel. De Bilderdijk lezingen en -gedichten zijn in druk te verkrijgen bij uitgeverij De Zingende Zaag te Haarlem.

Voor deze vierde Bilderdijklezing werd dr. Eric M. Moormann (hoogleraar Klassieke Archeologie Radboud Universiteit Nijmegen) uitgenodigd. Zijn lezing getiteld: Donder en bliksem boven de Vesuvius, is een lezing over vulkanen, eenzaamheid, genialiteit, het genoegen van zelf op ontdekkingsreis gaan en de vruchtbaarheid van het lezen.

Voor de kranslegging bij het graf van Bilderdijk in de Grote of Sint Bavokerk leest Adriaan van Dis een vrolijke pastiche voor, opgedragen aan Willem Bilderdijk.

Eric M. Moormann (1955) studeerde Klassieke talen en Archeologie en werkte onder meer aan de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Instituut in Rome. Sinds 2002 is hij hoogleraar Klassieke Archeologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds zijn promotieonderzoek over wandschilderingen uit Pompeii in de vroege jaren 80 is hij gefascineerd door Pompeii en Herculaneum en de uitbarsting van de Vesuvius die deze steden in 79 van de aardbodem deed verdwijnen. Hij schreef over de receptiegeschiedenis van deze plaatsen in de literatuur vanaf de late 18de eeuw. Daarbij hoort ook literatuur over de Vesuvius. Hij is onder meer auteur (samen met Wilfried Uitterhoeve) van de bestsellers Van Achilleus tot Zeus en Van Alexandros tot Zenobia.

Adriaan van Dis (1946) debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid. Schreef onder meer De rat van Arras (1986) en de toneelstukken Tropenjaren (1986) en Komedie om geld (1988). Zijn romans Indische duinen (1994), Dubbelliefde (1999), Familieziek (2002), De wandelaar (2007) en Tikkop (2010). Zijn laatste publicatie is Stadsliefde (2011).

Eerdere sprekers waren onder andere Piet Gerbrandy, Een leven vol sukkelingen, het levenslange sterfbed van Willem Bilderdijk /Adriaan Jaeggi , Groeten uit de Bilderdijkstraat (2006),  Marita Mathijsen, Romantischer dan romantisch.

Vrijdag 21 december
Grote of Sint Bavokerk
Grote Markt 22 Haarlem
Kerk open 16.30 uur
De toegang tot de lezing is gratis.
Wel dient men zich vóóraf aan te melden via info@bilderdijk.org

Voor meer informatie: Stichting Bilderdijk Haarlem, www.bilderdijk.org.

Logo ontwerp: Joost Swarte