Agenda

Dichtersmarathon in Perdu – 28 januari 2010

Op donderdag 28 januari  om 19:45 zal de vijfde editie van de 30 +30 Dichtersmarathon plaatsvinden in Perdu met als thema: Over de grens.

Dat poëzie niet moeilijk is, bewijst Perdu jaarlijks op Gedichtendag. Niet door zich op die dag te beperken tot de eenvoudigste poëzie, maar juist door de poëzie in al haar diversiteit aan te bieden op een manier die vooral de nieuwsgierigheid prikkelt en haar niet indamt. Podiumbeesten en prevelaars, anekdotici en hermetici, vaklui en avonturiers, groentjes en grijsaards: ze staan naast elkaar en door elkaar op deze vijfde editie van de 30 + 30 Dichtersmarathon.

Het concept is uitermate eenvoudig: dertig Nederlandstalige dichters lezen elk drie gedichten voor: twee van henzelf en één van een zelfverkozen collega uit het buitenland. Bij het voorlezen wordt de poëzie niet onderbroken door aan- of afkondigingen, bio- of bibliografische informatie of entr’acts en intermezzos. Zo kan de aandacht van de luisteraar zich volledig op de poëzie zelf richten, die zich aan hem presenteert als een constante stroom van zestig zeer uiteenlopende dichters in een onverbiddelijk ritme van ruim tweeënhalf uur.

Wiens aandacht toch even verslapt, haakt zo weer aan bij de eerstvolgende dichter. Wie een dichter niet kent, wordt niet om de oren geslagen met biografische informatie. Wie iets niet begrijpt, heeft niet de gelegenheid zich daarover gefrustreerd te voelen. Nieuwsgierigheid is alles dat er nodig is.

Het thema van deze Gedichtendag is “Over de grens”. Niet alleen kijken de dertig voorlezende dichters dertig keer over de grens naar dat grote land Het Buitenland met hun keuze voor een buitenlandse dichter. Ze nemen het publiek daarin mee. Bovendien is het traditie bij de Dichtersmarathon dat veel dichters zelf ? en vaak voor de gelegenheid ? de door hen gevonden buitenlandse poëzie vertalen. En niet alleen de professionele vertaler/dichters doen dat, maar juist ook de jonge, nieuwe, amper gedebuteerde dichters. Deze editie zal nieuwe vertalingen opleveren van ondermeer Herman Hesse, Rodrigo Toscano, Paul Auster, Morrissey, Richard Siken, Sofokles, Boris Rhyzhy en Peter Waterhouse. Door die vertalingen wordt er poëzie en worden er poëtische vormen uit andere talen over de grens naar het Nederlandse taalgebied gebracht.

Deelnemende dichters: Zie voor een complete lijst van de dertig dichters hier: http://www.perdu.nl/reserveren.cfm?voorstelling=269

Speciaal vermeldenswaardig zijn: Toon Tellegen, Maria van Daalen, Erik Lindner, Anne Vegter, en Tsead Bruinja. Bruinja was vijf jaar geleden degene die met een basaal idee Perdu benaderde voor Gedichtendag. Dit idee is inmiddels uitgegroeid tot een op die dag niet meer weg te denken evenement. Dit jaar staat hij voor het eerst zelf op de Marathon.

Stichting Perdu is een literaire stichting die aandacht besteedt aan nieuwe ontwikkelingen in proza en poëzie, aan de avant-garde literatuur van de 20e eeuw en aan de grensgebieden tussen literatuur en andere artistieke disciplines. Het gaat hierbij vooral om aspecten van de literatuur, die elders onderbelicht blijven.

Donderdag 28 januari 2010, 19.45 u.

Entree: 7 euro, 5 euro met o.m. vriendenpas

Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam

Reserveren*: *www.perdu.nl. Meer info: perdu@perdu.nl.