De ziel is een pannenkoek – Patty Scholten

‘In De ziel is een pannenkoek blikt Patty Scholten terug op een veelbewogen leven. Via de nonnenschool ontworstelt zij zich aan haar jeugd in de schaduw van de oorlog tot in de oase van Artis . Een bonte stoet aan mannen bevolkt de bundel. Hippies en huwelijk ten spijt blijft haar grote liefde de oudere Arend. Maar als de dichteres na zijn dood ontdekt dat hij een berucht ss’er is geweest, moet ze opnieuw met het verleden afrekenen.

Net zo virtuoos en ontroerend als in haar gelauwerde diergedichten is De ziel is een pannenkoek een mijlpaal in Scholtens leven, in haar oeuvre én in de Nederlandse poëzie. Nooit eerder in de Nederlandse letteren waagde iemand zich aan memoires in sonnetvorm.’

Patty Scholten debuteerde op negenenveertigjarige leeftijd met Het dagjesdier (1995). Daarvoor publiceerde zij onder haar meisjesnaam, Patty Klein, scenario’s voor stripverhalen, die in Donald Duck en Tina verschenen. De meeste gedichten van Patty Scholten zijn sonnetten en veel daarvan gaan over dieren. Haar bundel Traliedieren werd in het Engels vertaald.

De ziel is een pannekoek

Auteur: Patty Scholten
Verschenen bij: Uitgeverij Atlas
Prijs: € 17,95

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer