De vrouwenman – Benjamin Burg

Hun leven loopt altijd net iets anders dan ze zouden willen. In Benjamin Burgs verhalenbundel De vrouwenman maken we kennis met enthousiaste mannen die allemaal een ding gemeen hebben: hun dromen botsen steeds weer op de weerbarstige realiteit. En daar hebben ze niet alleen zichzelf mee: ook de vrouwen en kinderen in hun levens komen niet ongeschonden uit de strijd. Al Burgs mannen zijn antihelden: Fatty, de topzware muziekproducent die in Thailand met een rijst-met-groent-en-theedieet gewicht probeert te verliezen om dan de ware liefde te vinden. En de enthousiaste golfer Winter, die tevergeefs vriendschap probeert te sluiten met zijn tien jaar jongere leraar Ben. Of vrouwenman Leo die op zoek gaat naar een nieuwe liefde binnen zijn schoonfamilie. De mannen in Benjamin Burgs verhalen hebben steevast meer goede bedoelingen dan realiteitszin. Toch houden ze het hoofd hoog, slechte whisky drinkend in een tropisch dorpje aan de Mekong of champagne naar binnen slaand in luxe hotelkamers te Parijs.

Benjamin Burg wordt herkend als een Nederlandse meester op de korte baan en schaart zich met De vrouwenman in de traditie van Maarten Biesheuvel, Bob den Uyl en Manon Uphoff. De Groene Amsterdammer over Burgs werk: ‘(Hij) overtreft Carvers zwijgzaamheid over bedoelingen en drijfveren van de personages. Zijn verhalen zijn raadselachtig. Je kunt erover doorpeinzen en je dan nog afvragen of je het wel helemaal tot je door liet dringen.’

De vrouwenman / Benjamin Burg

208 blz.

Prijs: 17,50

Uitgeverij: Podium

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer