16 september 2011

De voorbestemming – Hans van Hartevelt

Hans van Hartevelt (1953) debuteerde in 1997 bij uitgeverij In de Knipscheer met de ‘verhalenroman’ Op zijn Chinees, dat door de pers enthousiast ontvangen werd. Op zijn Chinees is gebaseerd op de missies die hij als adviseur voor de Europese Unie naar China maakte in het kader van economische samenwerking tussen China en de EU.

Van Hartevelt heeft voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen (Amsterdam) in meer dan dertig landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika adviesmissies uitgevoerd in opdracht van verschillende organisaties. Zijn missies stelden hem  in staat om dieper door te dringen in diverse culturen. Deze  ervaringen vormen regelmatig een inspiratiebron voor het schrijven van zijn romans  en verhalen.

In De  voorbestemming – zijn  zesde boek – snijdt Van Hartevelt een universeel thema aan. In deze roman staat de vraag centraal in hoeverre je de regie van het leven in eigen handen hebt of dat je  door het leven wordt meegevoerd; en bepaalt het verleden de weg die je gaat of berust alles op toeval?

Twee mensen, die elkaar voor het eerst ontmoeten, voelen een sterke weerzin voor elkaar. ‘Waaruit zijn liefde en haat op het eerste gezicht eigenlijk te verklaren. Is het een herkenning uit het verleden, of is het een associatie, een kleur of geur die iemand uitstraalt?’

De hoofdfiguur Henri, groeide op in een internaat waar hij behoorlijk misvormd uitkomt. Wanneer hij schande over de familie dreigt te brengen, grijpt zijn dominante vader in. De jaren zestig zijn losgebarsten en Henri loopt vast in zijn leven en zijn relaties. Tegen wil en dank volgt hij zijn vader op die hem verrast met zijn testament.

Jaren later onmoet hij een schilder die hem bij de hand neemt en hem uitlegt dat kunst een vorm van overleven is. Henri wordt gegrepen door de wereld van de schilder en door zijn theorieën over kunst. Ook de vrouw van de schilder trekt aan hem en voert hem mee in een mystiek leven. Dan speelt het verleden op en wordt Henri gedwongen keuzes te maken.

Van Hans van Hartevelt verscheen in 2008 Vreemd eten, waarin hij 25 jaar eetervaring verwerkte. De pers: ‘Fascinerend, Na Het diner nu Vreemd eten! De doordachte volgorde van de verhalen werkt effectief, net als de stilistische trucs waarmee Van Hartevelt je krijgt in de hoek waar hij je hebben wil.’ Van Hartevelt staat bekend om zijn groot observerend vermogen die de lezer willens en wetens zijn schrijfwereld intrekken.

 

De voorbestemming

Hans van Hartevelt
Blz.: 248
Prijs: € 17,90
Verschijnt binnenkort bij uitgeverij In de Knipscheer

 

 

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Geloven in een god die niet bestaat
Door Bernadet

Op de titel De Kunst van het Nietsdoen (2004) van Theo Fischer reageerden veel mensen met: ‘Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen.’ Daar ging het boek echter niet over. Het ging over Taoïsme; het niet steeds willen ingrijpen in de gebeurtenissen van je leven en de dingen naar je hand te willen zetten of bezweren.

Lees meer