De vlek, een novelle van Willem Jan Otten

De legendarische saxofonist Abe Kans hoort in het ziekenhuis dat hij een enorme vlek op zijn longen heeft. De Braziliaanse priester Josephsson verneemt op die dag dat zijn longen brandschoon zijn. Maar de radiologe in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis vergiste zich… Het verhaal wordt verteld door Abes broer, die in het ziekenhuis bij de beveiliging werkt. Hij volgt via de schermen wat er gebeurt. Wie voorspeld is te sterven, kan blijven leven. Hij die zou blijven leven, zal sterven.Een aanslag met een vondeling, de jeugd van de gebroeders Kans, het geloof van een ter dood veroordeelde en de laatste uren van een rasmuzikant zijn bestanddelen van dit even mysterieuze als filmische relaas van een aangekondigde dood. In zijn muzikale, lichtvoetige tragedie weeft Willem Jan Otten binnen één etmaal twee levens tot één lot, één raadselachtig einde. Van wie is de vlek, maakt het uit wie hem heeft, wie vlucht, wie niet? En kan het, de dood van een ander sterven, het heft in eigen handen nemen, de genade ontlopen?

Deze novelle is een muzikale vertelling over twee levens die in de war worden geschopt door een medische fout. De vlek is een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van Willem Jan Otten. Behalve te lezen is het boek ook te beluisteren; bij het boek zit een CD met daarop het door de schrijver voorgelezen verhaal.
Willem Jan Otten (1951) beheerst alle genres. Zijn essaybundel Onze Lieve Vrouwe van de Schemering leverde hem in 2011 een AKO-nominatie op en zijn laatste bundel Gerichte gedichten werd genomineerd voor de VSB-Poëzieprijs 2012. Voor zijn roman Specht en zoon ontving hij in 2005 de Libris Literatuurprijs. In 1999 ontving hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre.

Recensent Sebastiaan Kort in de NRC: ‘In het beklemmende De vlek eert een uitermate begaafd schrijver niet alleen zijn helden (…), hij laat vooral zien hoe broos een particuliere levensfilosofie kan zijn wanneer het noodlot toeslaat.’ U kunt de hele recensie hier lezen.

De vlek

Willem Jan Otten
Blz: 96
Prijs: 17,50

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer