14 januari 2010

De toren – Uwe Tellkamp

 Dresden, 1982 tot 1989. Laverend tussen aanpassing en verzet beleven de bewoners van een burgerlijke villawijk de laatste jaren van de DDR. Uwe Tellkamp ontvouwt een monumentaal panorama van een tot ondergang gedoemde maatschappij, in een epische roman van Buddenbrooks-achtig formaat. Het is de langverwachte grote Wende-roman.

Twintig jaar geleden kwam met de val van de Muur een onverwacht snel einde aan de Duitse Democratische Republiek. In de roman De Toren brengt Uwe Tellkamp (1968) de DDR, en haar ondergang, op ongekende manier tot leven. Hij neemt ons mee op een episch avontuur waarin we kennis maken met de bewoners van een oude, vervallen villawijk in Dresden, tijdens de laatste zeven jaar van de dictatuur. Zij behoren tot een groep waarvoor eigenlijk geen plaats was in het socialisme: de burgerlijke intellectuelen.
Een van hen is Christian Hoffman, die medicijnen wil studeren maar eerst tegen zijn zin drie jaar lang het leger in moet. Zijn vader Richard, een vooraanstaand chirurg, maakt zich door een buitenechtelijke relatie chantabel voor de Stasi. Richards zwager Meno Rohde werkt als redacteur voor een uitgeverij, waar hij gedwongen is censuur te plegen. Alle personages laveren tussen aanpassing en verzet in een zieke maatschappij, tot deze met de geweldloze revolutie van 1989 bezwijkt.
Nooit eerder kreeg de lezer zo’n waarachtige indruk van de geuren en kleuren, spreek- en denkwijzen in de laatste jaren van de DDR..

Uwe Tellkamp wordt in 1968 in Dresden geboren als zoon van een arts. Hij wil zelf ook medicijnen studeren maar om verzekerd te zijn van een studieplek, moet hij eerst drie jaar in dienst. In de nadagen van de DDR wordt hij gearresteerd omdat hij weigert met zijn eenheid op te treden tegen demonstranten. In 2004 geeft hij zijn werk als arts op om zich volledig aan het schrijverschap te wijden. De Toren werd in Duitsland bekroond met de prestigieuze Deutscher Buchpreis

Tellkamp werkt aan een vervolg dat op 9 november 1989 begint, de dag dat de Muur viel.

‘Der Turm laat de banaliteit zien. Mensen wonen in gevangenissen, maar zien nauwelijks nog dat het een gevangenis is. Het systeem glipt als een sluipmoordenaar je hoofd in. Een wereld op maar drie uur rijden van Enschede.’ Frans Timmermans, NRC, 6 november 2009.

 

De Toren

Auteur: Uwe Tellkamp

Vertaald door: Goverdien Hauth-Grubben

Verschenen bij: Uitgeverij De Arbeiderspers

Prijs: € 34,95

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

12 oktober 2017

Een antikrimi

11 oktober 2017

De stijl tekent de man

10 oktober 2017

Eindeloos gepieker

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer