31 mei 2011

De rokkenjager en diens bijdehante tante – Herta Müller

Als Herta Müller niet aan een roman werkt, maakt ze collagegedichten. Haar huis ligt vol met kleurige knipsels van woorden en afbeeldingen uit kranten en tijdschriften. Deze plakt ze op witte kaarten. Het resultaat is een verzameling gedichten die een lust zijn voor het oog. Ze getuigen van humor, een speelse fantasie en een ongebruikelijke omgang met rijm, maar de verbijstering en de angst die haar prozawerk kenmerken zitten ook hier overal verstopt.

‘en niets wordt

in het alfabet van de angst

zo hondenkoppig plomp en

tegelijk zo hagedissig fijnbesneden

als het heden’

De originele collagegedichten zijn op de rechterpagina afgedrukt, de vertaling op de linkerpagina. Herta Müller (Roemenië, 1953) woont en werkt sinds 1987 in Duitsland. Voordat zij in 2009 de Nobelprijs voor Literatuur ontving, was zij al onderscheiden met onder meer de Kleist-prijs, de Marieluise-Fleisser-prijs en de Europese Literatuurprijs.

Bij De Geus verschenen eerder Ademschommel, Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen, Hartedier, De vos was de jager, Reizigster op één been, Barrevoets in februari, De mens is een grote fazant en de essaybundel De koning buigt, de koning moordt.

‘Herta Müller, winnares van de Nobelprijs voor Literatuur, brengt het leven in een dictatuur als geen ander zo dichtbij. Het is onmogelijk om niet mee te lijden met haar personages.’ – NRC Handelsblad

De rokkenjager en diens bijdehante tante

Auteur: Herta  Müller
Vertaald door: Ria van Hengel
Verschijnt bij: Uitgeverij De Geus (juni 2011)
Prijs: €22.90

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 november 2007

Net niet spannend genoeg
Door Fatima Bajja

Het lijkt alsof Sylvia Houweling alles heeft wat haar hartje begeert. Ze is getrouwd met Eddie Kronenburg, heeft twee kinderen en woont in een prachtig huis in Amsterdam-Zuid. Toch is het allemaal niet zo mooi als het lijkt. Eddie werkt namelijk in de onderwereld, hij is verantwoordelijk voor het transport van drugs.

Lees meer