De nieuwe uitgaven, een inventarisatie

Tijd voor ons halfjaarlijkse onderzoek naar de sites van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Morgen begint Manuscripta: uitgeverijen showen hun nieuwe boeken aan kranten en tijdschriften en opnieuw stellen we de vraag: kunnen we als websitebezoeker ook zien wat er staat te gebeuren?

Ambo/Anthos: Kleine verbetering op een verder vrij rampzalige site. Als je nu op een van de uitgeverijen klikt verschijnt er een lange fondslijst waarin je in de ook de verschijningsdatum van de nog uit te komen boeken tegen kunt komen. Bij Ambo is dat geen enkel boek dat onder ‘literatuur’ valt. Bij cultuurgeschiedenis wel de aankondiging van Het lingeriedenken van Rob van Vuure deze maand.

Atlas: Uitstekende site. De catalogi (vier) zijn als pdf-file downloadbaar, maar ook online is er een handige opsomming gemaakt van nieuwe titels. Veel Darwin en Jan de Hartog dit najaar.

Arbeiderspers: Je moet goed zoeken, maar dan vind je een handige onlinecatalogus waarin je kunt bladeren. Helaas is dat de zomercatalogus (gelukkig staat daar mijn eigen roman in). Als je bij de nieuwsberichten kijkt vind je, als je goed zoekt, ook nog een link naar de pagina met een keuze uit de boeken die dit najaar verschijnen. Arthur Japin in de Privé Domein-reeks is een aanrader.

Arena: een opsomming van boeken die verwacht worden. De dolle tweeling-omnibus staat gepland voor januari 2009.

Augustus: Een handige pagina met te verschijnen boeken. Ziet er verzorgd uit. Niet meteen een heel spectaculaire aanbieding.

Bert Bakker: Onderafdeling van uitgeverij Prometheus. Bij ‘verwachte boeken’ net als een half jaar geleden een aankondiging van de heruitgave van de Abele Spelen, vertaald door Gerrit Komrij. Verschijnt in: september 2006! Bedroevende site.

Bezige Bij: Maar liefst 17 pdf-files met aankondigingen, waaronder ook de catalogi van Cargo en Thomas Rap. De nieuwe Jan Siebelink wordt verwacht. De nieuwe verhalenbundel van Komrij en de nieuwe roman van Tommy Wieringa en het poëziedebuut van Marcel Möring.

BnM: Website waar niets verteld wordt over het najaar.

Contact: In tegenstelling tot een half jaar geleden is de site nu minder accuraat met een pdf-file van de zomercatalogus.

De Contrabas gaat in vervolg de Contrabaspoëziereeks uitgeven. Deze pagina binnen de enorme Contrabassite vertelt echter nog niet wat er in het najaar op het programma staat.

Cossee: Is klaar voor het najaar. Wie op ‘De boeken’ klikt, krijgt in één oogopslag de najaarsaanbieding.

Foreign Media Books: de nieuwe Gordon!

De Geus: Een half jaar geleden kreeg je als je op ‘wordt verwacht’ klikte een lege pagina, nu de aankondiging van slechts één boek. Een kleine miezerige god van Esther Gerritsen is de kleine miezerige oogst op deze amateuristisch ogende site.

Holland: Uitgeverij van de Windroos-reeks. De najaarscatalogus van de kinderboeken staat prominent op de voorpagina.

Lebowski kondigt de nieuwe David Sedaris aan, de nieuwe Karin Giphart en de nieuwe Grunberg die een eigen brochure krijgt.

Nijgh & Van Ditmar: Handige bladercatalogus. Vrouwkje Tuinman komt met nieuwe roman en Erik Jan Harmens met een nieuwe dichtbundel.

Nieuw Amsterdam: Bij berichten voor de boekhandel vind je een pdf van de zomeraanbieding 2008! Najaarscatalogi worden genoemd, maar zijn nog niet aanklikbaar.

Van Oorschot: Op de openingspagina vind je een link naar de najaarsaanbieding. Karel van het Reve en de nieuwe dichtbundel van Rutger Kopland springen in het oog.

Passage: Bij ‘verwacht’ de titels van het najaar. De nieuwe dichtbundel van Anneke Claus en de nieuwe roman van Anton Brand!

Podium: Bij verwacht een link naar de pdf van de najaarsaanbieding. Ronald Giphart komt met een kookboek: Keukenprins.

Prometheus: Bij verwacht een rijtje boeken (bij de helft doet het plaatje het niet). Slechts tien boeken worden genoemd. De bundeling politieke columns van Peter Middendorp lijkt mij de interesantste.

Van Tricht: Reageerde vorig najaar nadat deze inventarisatie op Boekblad was overgenomen. Een half jaar daarna was onduidelijk wat er in het voorjaar uitkwam, evenals nu in dit najaar.

Querido: Heeft wel een rubriek ‘nieuwe boeken’ (met inmiddels uitgegeven boeken), maar een catalogus kan ik nog steeds niet vinden.

Uitgeverij kleine Uil: Uitgeverij waar ik bij betrokken ben. Pdf-file van nieuwe uitgaven en nu ook een bladerversie. Veel A. Marja!

Veen: Heeft een makkelijke site. Kijk bij de rubriek ‘verwacht’. Daar vind je een link naar een pagina vol verwachte boeken (geen pdf dit najaar). Niet veel spectaculairs, tenzij je wonderen verwacht van Joost Prinsen.

Peildatum 6 september.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer