11 november 2011

De leugen van Jonas Woldemariam – Dinaw Mengestu

De ouders van Jonas Woldemariam zijn zo goed als vreemden voor elkaar wanneer ze trouwen in een door geweld verscheurd Ethiopië. Ze brengen de eerste jaren grotendeels gescheiden door, een hereniging volgt in de VS. Hun gezamenlijke leven daar verwordt tot een soort continue wederzijdse haat die eindigt in een scheiding. Drie decennia later treedt hun zoon Jonas in de voetsporen van de huwelijksreis van zijn ouders via Peoria, Illinois, naar Nashville – een poging om te doorgronden wat hem tot een bijna pathologische leugenaar heeft gemaakt en tot iemand die het emotioneel verdoofd zijn als overlevingsstrategie gebruikt.

Diaw Mengestu schetst een verpletterend psychologisch portret van recente immigranten in de VS, onzeker en vervreemd – met een wens om erbij te horen en erin te passen – terwijl er tegelijkertijd de rouw is om het verlies van hun familie, culturele erfenis en sociale status. Een hartverscheurend en onsentimenteel meesterwerk.

Met De leugen van Jonas Woldemariam maakt Mengestu de hooggespannen verwachtingen over zijn tweede roman meer dan waar.

Dinaw Mengestu (1978) is geboren in Addis Abeba. In 1980 verliet hij met zijn moeder en zus Ethiopië, zijn vader was twee jaar eerder al gevlucht. Hij studeerde aan Columbia University van Georgetown en recenseert o.a. voor PublishersWeekly, The New Yorker, Rolling Stone, Harper’s en Granta. Kinderen van de revolutie was zijn eerste roman, die internationaal zeer goed werd ontvangen. Hij ontving er onder andere een 5 Under 35 Award voor van de National Book Foundation. Hij woont tegenwoordig met zijn vrouw en kind in Parijs.

Uit de pers:
‘Zijn tweede roman is heel goed overdacht, weloverwogen in zijn vakmanschap en prachtig geschreven. Jonas’ verhaal is uniek Afrikaans, Amerikaans, en beide tegelijk.’ –The New York Times Book Review

‘De angstaanjagende kalmte in Mengestu’s nieuwe roman De leugen van Jonas Woldemariam wordt bijna nooit doorbroken. Er zijn flitsen van geweld – een blauw oog, een kapotte lamp – maar die klappen onderbreken een atmosfeer van gesmoorde wanhoop. (…) Hij is een moderne Afrikaans-Amerikaanse Scheherazade en zijn roman biedt zijn wijsheid over de immigranten ervaring aan met het soort kracht die de kale feiten nooit kunnen overbrengen.’ –The Washington Post

 

Crossing Border Festival
Dinaw Mengestu treedt op tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag – 16 t/m 19 november 2011
www.crossingborder.nl

 

De leugen van Jonas Woldemariam

Dinaw Mengestu
Vertaald door: Adriaan Krabbendam
Blz: 320
Prijs: € 19,95
Uitgeverij Signatuur

 

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 november 2007

Net niet spannend genoeg
Door Fatima Bajja

Het lijkt alsof Sylvia Houweling alles heeft wat haar hartje begeert. Ze is getrouwd met Eddie Kronenburg, heeft twee kinderen en woont in een prachtig huis in Amsterdam-Zuid. Toch is het allemaal niet zo mooi als het lijkt. Eddie werkt namelijk in de onderwereld, hij is verantwoordelijk voor het transport van drugs.

Lees meer