8 september 2010

De lach en de dood – Pieter Webeling

‘Als de legendarische Joodse komiek Ernst Hofman (‘Zonder Ernst geen humor’) in februari 1944 naar een kamp in Polen wordt gedeporteerd, wordt zijn kunst een overlevings- en betaalmiddel. In het vrouwenkamp zit zijn geliefde Helena opgesloten. Als wederdienst voor het smokkelen van briefjes, geschreven op het beduimelde papier van cementzakken, vertelt hij elke dag een kwartier lang grappen aan zijn medegevangenen. Dat blijft niet onopgemerkt.
De kampcommandant doet hem het aanbod op te treden voor de Duitsers (‘Wir arbeiten hart, aber wir lachen gern’). Hofman weigert, ook al heeft hij als ‘SS-conferencier’ recht op dagelijks voldoende warme maaltijden. Dan komt het besef dat hij door zijn optredens de doodzieke Helena kan redden. Vlak voor zijn eerste optreden in de rokerige Stube hoort hij SS’ers zingen: ‘Wenn das Judenblut vom Messer spritzt‘. Hoe gaat hij de vijand in die brallerige sfeer amuseren?

Pieter Webeling’s vragen naar de manier hoe wij onze morele keuzes maken is door de eeuwen heen aanleiding geweest voor discussies, oorlogen en -kunstwerken. Humor is overleving, maar hoe ver mag je daarin gaan? Wat gebeurt er met humor als daar de zwaarst denkbare gewichten aan hangen? Kan een grap werkelijk helpen als de dood zo nabij is? Als de geliefde komiek in 1946 zijn comeback voorbereidt in een groot Amsterdams theater, realiseert hij zich dat de grootste ellende de beste humor oplevert. Maar kan hij die grappen ook gebruiken?

Pieter Webeling (Den Helder, 1965) is schrijver, interviewer en gespreksleider. Hij is oud-redacteur van HP/De Tijd en was lange tijd een van de huisinterviewers van De Volkskrant. Nu werkt hij vooral voor bladen als Rails, Jan, Humo en Reader’s Digest. Veertig dagen was zijn debuutroman.’

De lach en de dood

Auteur: Pieter Webeling
Verschijnt bij: Uitgeverij Cossee (sept. 2010)
Prijs: € 18,90

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer