Agenda

De koningin van de column – Renate Rubenstein

Een feestavond vol spraak en tegenspraak rond Renate Rubinstein

Op 16 november 1979 vierde Renate Rubinstein haar vijftigste verjaardag met een diner dat in kleine kring legendarisch werd. Aan tafel zaten de groten uit het culturele leven zoals Karel van het Reve, Peter Schat, Peter Vos, Bram de Swaan en Huib Drion. Iedereen was er – op een avond die de geest ving van de schrijfster op haar hoogtepunt, van haar milieu en van het intellectuele leven van haar generatie.

Literatuurcriticus en historicus Hans Goedkoop schreef er, 25 jaar na die avond en met behulp van een twee uur durende bandopname van het tafelgesprek, een boekje over. Een boekje als een tijdmachine die je een stoel aan tafel geeft en deel laat nemen aan de discussies. Over de columnistiek, het genre dat Rubinstein voor ons land had uitgevonden. Over het ‘persoonlijke, al te persoonlijke’ van het genre en wat dat teweegbrengt in een samenleving.

Hans Goedkoop, De Balie en de SLAA spelen dit diner na. Schrijvers, intellectuelen en kunstenaars van nu zullen, net als op het feest in 1979, tussen de gangen van een diner door tafelredes uitspreken over thema’s uit Rubinsteins leven en werk. Publiek is hierbij van harte welkom.
Genodigden zijn o.a. Chris van der Heijden, Stephan Sanders, Ebru Umar, Max van Weezel, Lineke Rijxman en Hans Goedkoop.

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de sites van SLAA en De Balie.

 

15 november 2015
Aanvang: 20.00
De Balie
Amsterdam