De Gids december 2008: Plaatsen van Afrikaner herinnering

Wat zou er gebeuren als je naar analogie van de inmiddels beproefde Europese formule historische ‘plaatsen’ of topoi van Afrikaner herinnering gaat zoeken en beschrijven? Dat was de inzet van een congres dat Siegfried Huigen in september 2007 organiseerde aan de Universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika. De Gids-redactie was onmiddellijk geïnteresseerd en heeft de uitkomst met spanning gevolgd. Zoals bekend kijkt De Gids graag over de landsgrenzen, en volgt het tijdschrift met regelmaat de postkoloniale geschiedschrijving op zijn pagina’s. Zuid-Afrika is Nederland om meerdere redenen vertrouwd en vreemd, de toekomst van de Afrikaners en hun cultuur is ongewis en hun geschiedenis hoe dan ook boeiend. Met Huigen werd afgesproken een selectie van de wetenschappelijke bijdragen als bouwsteen voor een themanummer te gebruiken, de Gids-redactie zou zich buigen over de literaire component.

Dat resulteerde in een afwisselende uitgave, met essays van onder andere Marlene van Niekerk, over Afrikaner eetcultuur, Ena Jansen over de omgang met bedienden, Stephanus Muller over het volkslied, Albert Grundlingh over rugby, gedichten van Antjie Krog, Charl-Pierre Naudé, Wilma Stockenström en anderen, en een interview door journalist Simon Kuper.

Het geheel wordt verlevendigd door werk van Anton Kannemeyer alias Joe Dog, in Zuid-Afrika een bekend cartoonist. Hij treft in zijn bijdrage de toon die De Gids graag laat horen: klaar en kritisch, met humor en oog voor detail.

Inhoud

Bij dit nummer

Siegfried Huigen Koos Kombuis en de collectieve herinnering

Wilma Stockenström Gegroet, julle wat was

Marlene van Niekerk De Etende Afrikaner: Aantekeningen voor een kleine typologie

Gert Vlok Nel Die essensie van die treinrit

Siegfried Huigen Taalmonumenten

Charl-Pierre Naudé Die witste strand

Gerrit Olivier De lokasie

Antjie Krog Brentpark march for freedom 1990

Ena Jansen ”n witter, wyer blou.’ Jeugdherinneringen van Elisabeth Eybers

Elisabeth Eybers Een domineesdochter

Elisabeth Eybers Vier gedichten

Lizette Grobler De windpomp

Marlene van Niekerk Seun wat visvang

Ena Jansen Ieder aan een hand van Meisie. Het fotoalbum als archief

Simon Kuper Dit klink voor ons zoo zoet: Een dag met de laatste Afrikaner

Albert Grundlingh Rugby

Barbara Henkes Weerbarstige toekoms

Stephanus Muller De Stem

Plaatsen van Afrikaner herinnering, uitgeverij Balans, € 14,95, ISBN 9789050189361.

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

13 maart 2018

Tussenwezens

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer