De dochter van Montaigne – Jenny Diski

Onlangs is bij uitgeverij Atlas De dochter van Montaigne verschenen, dat gebaseerd is op het stormachtige leven van Marie de Gournay (1565-1645), die als ongeschoolde jonge vrouw in de ban raakte van de geschriften van Michel de Montaigne. Toen zij zijn werk voor het eerst las werd zij onwel en moest worden opgewekt met nieskruid. Ze raakte vastbesloten om Montaigne te ontmoeten en toen dat uiteindelijk gebeurde stak zij zichzelf, om haar devotie te tonen, tot bloedens toe met een haarspeld.

Montaigne was geïntrigeerd en maakte haar zijn geadopteerde dochter. De Gournay stelde zichzelf vanaf dat moment in dienst van Montaignes leven en werk. Toen hij vier jaar later stierf werd zij zijn belangrijkste pleitbezorger en redacteur. Ondanks de minachting van de intellectuele voorhoede ? ze was immers een ongeschoolde vrouw ? zette ze haar ambities om zélf te schrijven door.

Marie de Gournay was een merkwaardige en obsessieve figuur die tegen de verdrukking in haar ambities doorzette. Haar leven eindigde tragisch en werd gekenmerkt door eenzaamheid; alleen haar bediende Jamyn kende haar werkelijk.

De dochter van Montaigne

Auteur: Jenny Diski
Vertaald door: Inge Kok
Verschenen bij: Uitgeverij Atlas (juni 2010)
Prijs: € 24.90

Recent

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer