De C.C.S. Crone literatuurprijs van de stad Utrecht voor Esther Jansma

Literair nieuws

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht maakte vandaag bekend dat de C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht, dit jaar wordt toegekend aan dichter Esther Jansma (1968). Volgens de jury heeft Jansma sinds haar debuut in 1988 een groot oeuvre van een constant hoge
kwaliteit opgebouwd. D
e prijs bestaat uit een oorkonde en tienduizend euro.

De jury omschreef de poëzie van Esther Jansma als ‘beschouwend en analytisch, maar ook lichtvoetig en ontroerend. Haar stijl is levendig, heel direct, waardoor ze in bijna-spreektaal grote thema’s aanroert. Het werk van deze in Utrecht woonachtige auteur is kosmopolitisch, volkomen authentiek, uniek in de Nederlandse literatuur.’

De jury bestond dit jaar uit journalist Jeroen Wielaert, oud-burgemeester van Utrecht Annie Brouwer-Korf en organisator bij literair theater Salon Saffier Marijke van Dorst.

Op 9 april 2014 reikt burgemeester Jan van Zanen de prijs uit aan de laureaat. Dit gebeurt tijdens een feestelijke avond in de City2Cities Spiegeltent, het festivalhart van de Internationale Literatuurdagen Utrecht. 

De C.C.S. Croneprijs is in 2002 ingesteld op voorstel van de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht, sinds 2012 Stichting Het Literatuurhuis, en wordt eens in de twee jaar uitgereikt. De C.C.S. Croneprijs is eerder uitgereikt aan Manon Uphoff, Ronald Giphart, Arthur Japin, Ingmar Heytze, Guillaume van der Graft en Stephan Enter.

Bibliografie Esther Jansma
Stem onder mijn bed, gedichten, 1988
Bloem, steen, gedichten, 1990
Waaigat, gedichten, 1993
Hier is de tijd, gedichten, 1998
Dakruiters, gedichten, 2000
Alles is nieuw, gedichten, 2005
Altijd vandaag, verzamelde gedichten, 2006
Eerst, gedichten, 2010

Het oeuvre van Esther Jansma wordt uitgegeven door De Arbeiderspers.

Uitreiking C.C.S. Croneprijs 2014
Woensdag 9 april – 20.00 uur
City2Cities Spiegeltent – Korte Nieuwstraat 24 (op het plein), Utrecht
Meer informatie en reserveren: www.city2cities.nl

 

 

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer