De C.C.S. Crone literatuurprijs van de stad Utrecht voor Esther Jansma

Literair nieuws

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht maakte vandaag bekend dat de C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht, dit jaar wordt toegekend aan dichter Esther Jansma (1968). Volgens de jury heeft Jansma sinds haar debuut in 1988 een groot oeuvre van een constant hoge
kwaliteit opgebouwd. D
e prijs bestaat uit een oorkonde en tienduizend euro.

De jury omschreef de poëzie van Esther Jansma als ‘beschouwend en analytisch, maar ook lichtvoetig en ontroerend. Haar stijl is levendig, heel direct, waardoor ze in bijna-spreektaal grote thema’s aanroert. Het werk van deze in Utrecht woonachtige auteur is kosmopolitisch, volkomen authentiek, uniek in de Nederlandse literatuur.’

De jury bestond dit jaar uit journalist Jeroen Wielaert, oud-burgemeester van Utrecht Annie Brouwer-Korf en organisator bij literair theater Salon Saffier Marijke van Dorst.

Op 9 april 2014 reikt burgemeester Jan van Zanen de prijs uit aan de laureaat. Dit gebeurt tijdens een feestelijke avond in de City2Cities Spiegeltent, het festivalhart van de Internationale Literatuurdagen Utrecht. 

De C.C.S. Croneprijs is in 2002 ingesteld op voorstel van de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht, sinds 2012 Stichting Het Literatuurhuis, en wordt eens in de twee jaar uitgereikt. De C.C.S. Croneprijs is eerder uitgereikt aan Manon Uphoff, Ronald Giphart, Arthur Japin, Ingmar Heytze, Guillaume van der Graft en Stephan Enter.

Bibliografie Esther Jansma
Stem onder mijn bed, gedichten, 1988
Bloem, steen, gedichten, 1990
Waaigat, gedichten, 1993
Hier is de tijd, gedichten, 1998
Dakruiters, gedichten, 2000
Alles is nieuw, gedichten, 2005
Altijd vandaag, verzamelde gedichten, 2006
Eerst, gedichten, 2010

Het oeuvre van Esther Jansma wordt uitgegeven door De Arbeiderspers.

Uitreiking C.C.S. Croneprijs 2014
Woensdag 9 april – 20.00 uur
City2Cities Spiegeltent – Korte Nieuwstraat 24 (op het plein), Utrecht
Meer informatie en reserveren: www.city2cities.nl

 

 

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 juli 2008

De andere kant van de Caribbean

Met De prijs van de zee laat Erich Zielinski zijn lezers een andere kant van de Caribische samenleving zien dan die uit de toeristische brochures. Er is meer onder de zon op Playa Frans dan een wit strand en een blauwe zee. Zielinski, die in 2004 debuteerde met De Engelenbron, laat ook in deze spannende roman de personages tot leven komen met een grote mate van compassie en zonder enig oordeel.

Lees meer