25 maart 2014

De C.C.S. Crone literatuurprijs van de stad Utrecht voor Esther Jansma

Literair nieuws

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht maakte vandaag bekend dat de C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht, dit jaar wordt toegekend aan dichter Esther Jansma (1968). Volgens de jury heeft Jansma sinds haar debuut in 1988 een groot oeuvre van een constant hoge
kwaliteit opgebouwd. D
e prijs bestaat uit een oorkonde en tienduizend euro.

De jury omschreef de poëzie van Esther Jansma als ‘beschouwend en analytisch, maar ook lichtvoetig en ontroerend. Haar stijl is levendig, heel direct, waardoor ze in bijna-spreektaal grote thema’s aanroert. Het werk van deze in Utrecht woonachtige auteur is kosmopolitisch, volkomen authentiek, uniek in de Nederlandse literatuur.’

De jury bestond dit jaar uit journalist Jeroen Wielaert, oud-burgemeester van Utrecht Annie Brouwer-Korf en organisator bij literair theater Salon Saffier Marijke van Dorst.

Op 9 april 2014 reikt burgemeester Jan van Zanen de prijs uit aan de laureaat. Dit gebeurt tijdens een feestelijke avond in de City2Cities Spiegeltent, het festivalhart van de Internationale Literatuurdagen Utrecht. 

De C.C.S. Croneprijs is in 2002 ingesteld op voorstel van de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht, sinds 2012 Stichting Het Literatuurhuis, en wordt eens in de twee jaar uitgereikt. De C.C.S. Croneprijs is eerder uitgereikt aan Manon Uphoff, Ronald Giphart, Arthur Japin, Ingmar Heytze, Guillaume van der Graft en Stephan Enter.

Bibliografie Esther Jansma
Stem onder mijn bed, gedichten, 1988
Bloem, steen, gedichten, 1990
Waaigat, gedichten, 1993
Hier is de tijd, gedichten, 1998
Dakruiters, gedichten, 2000
Alles is nieuw, gedichten, 2005
Altijd vandaag, verzamelde gedichten, 2006
Eerst, gedichten, 2010

Het oeuvre van Esther Jansma wordt uitgegeven door De Arbeiderspers.

Uitreiking C.C.S. Croneprijs 2014
Woensdag 9 april – 20.00 uur
City2Cities Spiegeltent – Korte Nieuwstraat 24 (op het plein), Utrecht
Meer informatie en reserveren: www.city2cities.nl

 

 

Recent

16 augustus 2017

Ideale bestaansvorm

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer