5 maart 2012

De Burwood baby's – Sarah May

Gesignaleerd door de redactie:

Grace, Vicky, Ruth en Saskia, zitten alle vier op dezelfde school en alle vier hebben ze een geheim. Oktober in Burwood: perron 1 op station Burwood staat vol met forensen die wachten op vertraagde treinen uit Londen; het sportcentrum van Burwood zit vol met bleker wordende huidjes; herfstbladeren bedekken de gazonnen. Zoals altijd in oktober. Dan komt het leven op zijn kop te staan in dit welvarende, zuidoostelijke stadje als niet één, maar vier tieners zwanger blijken te zijn. De media dalen als aasgieren op Burwood neer. De krantenkoppen schreeuwen wie zijn de vaders van de baby’s? hebben alle vier de baby’s dezelfde vader? dit kan geen toeval zijn, zijn de Burwood meisjes soms deel van een   tienerzwangerschapscultus? Aanvankelijk lijkt het de kleine, rijke, groene gemeenschap aan te tasten. Totdat helder wordt dat het al die tijd al borrelde onder de oppervlakte. Maar voordat het weer beter kan worden, wordt   het eerst nog erger, nog veel erger. Toch is uiteindelijk het laatste wat   iedereen wil in Burwood, dat alles terugkeert naar het oude.

‘Sarah May heeft de zeldzame gave om het bespottelijke met het tragische hand in hand te laten gaan. De roman die ze heeft geschreven is een briljante, bijtende satire, met een einde dat Tom Sharpe waardig zou zijn.’ –  Daily Mail

‘Een onderhoudende zwarte komedie.’ – de Volkskrant

Sarah May (1972) woont in Londen met haar echtgenoot en kinderen. Ze schreef eerder de romans, The Nudist Colony, Spanish City en The Internationals. Bij Signatuur verschenen haar laatste twee romans, Opkomst en Ondergang van de Koningin van Suburbia en De Prendergast Road Kronieken.  De eerste twee titels stonden op de shortlist van de Guardian First Book Award and de Encore Award. May is een haarscherpe observator van de moderne maatschappij, en wordt wel een Fay Weldon van de 21e eeuw.

 

De Burwood baby’s

Sarah May
Vertaling: Ineke Willems
Blz: 300
Prijs: 19,95
Uitgeverij Signatuur

 

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer