1 oktober 2010

De bibliotheek van onvervulde dromen – Peter Manseau

‘Tijdens zijn werk in een immens archief ontmoet een jonge net afgestudeerde katholieke jongen uit Boston Itsik Malpesh, een Russische Jood van in de negentig die beweert de laatste Jiddische dichter in Amerika te zijn. Malpesh geeft hem 22 grote registerboeken, gevuld met zijn Jiddische memoires. Ze barsten van de avonturen, drama’s, teleurstellingen, gevaren, passie en humor, en hij besluit de ongehoord moeilijke taak op zich te nemen om ze te vertalen.
Terwijl het leven en de geschiedenis van Itsik langzaam aan de openbaarheid worden prijsgegeven, ontvouwt zich ook de levensloop van de vertaler. Het gaat van het revolutionaire Rusland naar de Lower East Side tijdens de Depressie naar het eind-van-de-eeuwse Baltimore, en het verhaal wordt verteld door twee dichters ? een die zich er zeer van bewust is en een die nog niet weet dat hij het is.
De bibliotheek van onvervulde dromen is een roman over een vertaling waarin een geloof verloren raakt en hoop hervonden wordt en is tegelijkertijd een avonturenroman over een immigrant en een op Jiddische ‘vooral blijven lachen’-wijze vertelde reis door de wereldgeschiedenis. ‘

Peter Manseau woont in Washington D.C. Hij doceert aan Georgetown University, en is redacteur van Search. The Magazine of Science, Religion and Culture. Hij was een van de oprichters van het prijswinnende webmagazine KillingtheBuddha.com, maar schreef ook voor The New York Times Magazine en The Washington Post.

De bibliotheek van onvervulde dromen

Auteur: Peter Manseau
Verschijnt bij: uitgeverij Signatuur (oktober 2010)
Prijs: € 22,95

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 november 2007

Net niet spannend genoeg
Door Fatima Bajja

Het lijkt alsof Sylvia Houweling alles heeft wat haar hartje begeert. Ze is getrouwd met Eddie Kronenburg, heeft twee kinderen en woont in een prachtig huis in Amsterdam-Zuid. Toch is het allemaal niet zo mooi als het lijkt. Eddie werkt namelijk in de onderwereld, hij is verantwoordelijk voor het transport van drugs.

Lees meer