Agenda

De andere kant van de anti-apartheid – Writers Unlimited The Series 4

Op vrijdag 24 februari om 20.30 uur spreekt Jeroen van Kan (VPRO De Avonden) met de Zuid-Afrikaanse schrijver Etienne van Heerden en Bart Luirink, hoofdredacteur van ZAM Magazine, in aflevering 4 van Writers Unlimited The Series in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Een gesprek over de veelkantigheid van het (Nederlandse) verzet tegen de apartheid in Zuid-Afrika. (Engelstalig)

Bibliotheek Den Haag organiseert i.s.m. Writers Unlimited maandelijkse literaire avonden onder de noemer Writers Unlimited The Series. In iedere aflevering komen schrijvers samen om in gesprek te gaan over een gedeeld thema. In voorgaande afleveringen waren Michael Cunningham, Aysis Anan, Kees Beekmans, Greta Riemersma, Erik Menkveld en Bernlef te gast.

Etienne van Heerden (1954), telg uit een oude Boerenfamilie, groeide op in een ‘beschermde wereld die in wezen een gevangenis was’. Als beginnend schrijver wilde hij het Afrikaans van het stigma van de discriminerende heersende klasse ontdoen. Nu is hij een van de bekendste en meest gelauwerde schrijvers van Zuid-Afrika. Eind 2011 verscheen zijn nieuwste roman 30 Nachten in Amsterdam in het Nederlands, waarin hij een andere kant van de anti-apartheidsbeweging laat zien. Zoals hij zelf zegt:”Mijn roman gaat over wat ik ‘kritische nostalgie’ noem. Hoe herinner je het goede in het kwade?”

Bart Luirink (1954) werkte bij De Waarheid en de Anti Apartheids Beweging Nederland (AABN) voor hij in 1993 verhuisde naar Johannesburg. Hij woonde er 20 jaar lang, schreef ondermeer voor Vrij Nederland en was correspondent voor het NOS-journaal. Hij ontwikkelde er Behind the Mask, een webmagazine over homoseksualiteit in Afrika. Vanaf 2004 is Bart Luirink hoofdredacteur van ZAM Africa Magazine, hèt platform van onafhankelijk talent. Ook is hij voorzitter van Africa in the Picture, multimediaal platform van de Afrikaanse film en organisator van een jaarlijks festival.

 

Vrijdag 24 februari 20:30 u
Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag
toegang € 8,- CJP|Ooievaarspas|studenten|leden bibliotheek € 6,-
Kaarten te koop aan de zaal (vanaf 20:00 u). Reserveren aanbevolen info@writersunlimited.nl