7 mei 2012

Cultureel feest en verhalenwedstrijd 'Anton Tsjechov in de Veenkoloniën'

door Ingrid van der Graaf

De komende maanden brengt de Gelukscompagnie Geluk in de Veenkoloniën. Een grootschalig cultureel evenement geïnspireerd op het leven en werk van de Russische schrijver Anton Pawlowitsj Tsjechov (1860—1904). De feestelijke opening van dit evenement vindt plaats op zaterdag 19 mei. Vanaf dan zal er ieder weekend iets georganiseerd worden uit het gevarieeerde aanbod van workshops, muziek, film, lezingen en toneelvoorstellingen.

Als slotstuk speelt vanaf 23 juni de voorstelling Het geluk, een intieme theaterbelevenis gebaseerd op een verhaal van Tsjechov dat de zoektocht verbeeldt van de mens naar geluk en voorspoed. De voorstelling wordt geflankeerd door muzikanten van het Veenkoloniaal Symfonie Orkest.
Zie hier het speelschema.

Wil de nieuwe Tsjechov opstaan
In samenwerking met de Biliotheek van Groningen en Van Oorschot Uitgevers heeft de Gelukscompagnie een verhalenwedstrijd georganiseerd. De jury verwacht een prachtig kort verhaal  (maximaal 1700 woorden) over Geluk in de Veenkoloniën! Aangeraden wordt een verhaal van Tsjechov voor de geest te halen en dan een sfeervol relaas met levensechte personages, in een noordelijk landschap, stadje of dorp te creëren. De deelnemers worden begeleid door professionals en de beste vijf worden beloond met een workshop ‘Voordragen’. De vijf mooiste verhalen worden op 9 juni gepresenteerd en voorgelezen. De eerst prijs bestaat uit publicatie in Tirade en de Tsjechov Trofee! (vijf delen verhalen van Tsjechov uit de Russische Bibliotheek van Van Oorschot).

Anton Tsjechov is vooral bekend als één van de grootste toneelschrijvers. In Rusland is hij echter bekender door zijn korte verhalen die hij in zijn studietijd in satirisch humoristische blaadjes publiceerde. Deze stilistische meesterwerkjes vormen het begin van de moderne Russische literatuur zoals die in de jaren na de revolutie in het korte verhaal tot grote bloei kwam. De Russische grootmeester schreef over gewone mensen in herkenbare situaties. Hij spaarde daarbij zijn personages niet. Er wordt niet voor niets beweerd dat geen enkele schrijver zo veel van ze heeft gehouden als hij en niemand ze zo veel heeft laten lijden.

Stichting Gelukscompagnie is opgericht in mei 2011 en heeft als voornaamste doelstelling ‘het organiseren en doen uitvoeren van culturele evenementen en producties’.

Informatie en aanmeldingen voor de verhalenwedstrijd verhalenwedstrijd@gelukscompagnie.nl.
Inzenden kan tot 25 mei.

Kijk voor meer info op de website van de Gelukscompagnie en op 
www.vanoorschot.nl

 

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer