Cultureel feest en verhalenwedstrijd 'Anton Tsjechov in de Veenkoloniën'

door Ingrid van der Graaf

De komende maanden brengt de Gelukscompagnie Geluk in de Veenkoloniën. Een grootschalig cultureel evenement geïnspireerd op het leven en werk van de Russische schrijver Anton Pawlowitsj Tsjechov (1860—1904). De feestelijke opening van dit evenement vindt plaats op zaterdag 19 mei. Vanaf dan zal er ieder weekend iets georganiseerd worden uit het gevarieeerde aanbod van workshops, muziek, film, lezingen en toneelvoorstellingen.

Als slotstuk speelt vanaf 23 juni de voorstelling Het geluk, een intieme theaterbelevenis gebaseerd op een verhaal van Tsjechov dat de zoektocht verbeeldt van de mens naar geluk en voorspoed. De voorstelling wordt geflankeerd door muzikanten van het Veenkoloniaal Symfonie Orkest.
Zie hier het speelschema.

Wil de nieuwe Tsjechov opstaan
In samenwerking met de Biliotheek van Groningen en Van Oorschot Uitgevers heeft de Gelukscompagnie een verhalenwedstrijd georganiseerd. De jury verwacht een prachtig kort verhaal  (maximaal 1700 woorden) over Geluk in de Veenkoloniën! Aangeraden wordt een verhaal van Tsjechov voor de geest te halen en dan een sfeervol relaas met levensechte personages, in een noordelijk landschap, stadje of dorp te creëren. De deelnemers worden begeleid door professionals en de beste vijf worden beloond met een workshop ‘Voordragen’. De vijf mooiste verhalen worden op 9 juni gepresenteerd en voorgelezen. De eerst prijs bestaat uit publicatie in Tirade en de Tsjechov Trofee! (vijf delen verhalen van Tsjechov uit de Russische Bibliotheek van Van Oorschot).

Anton Tsjechov is vooral bekend als één van de grootste toneelschrijvers. In Rusland is hij echter bekender door zijn korte verhalen die hij in zijn studietijd in satirisch humoristische blaadjes publiceerde. Deze stilistische meesterwerkjes vormen het begin van de moderne Russische literatuur zoals die in de jaren na de revolutie in het korte verhaal tot grote bloei kwam. De Russische grootmeester schreef over gewone mensen in herkenbare situaties. Hij spaarde daarbij zijn personages niet. Er wordt niet voor niets beweerd dat geen enkele schrijver zo veel van ze heeft gehouden als hij en niemand ze zo veel heeft laten lijden.

Stichting Gelukscompagnie is opgericht in mei 2011 en heeft als voornaamste doelstelling ‘het organiseren en doen uitvoeren van culturele evenementen en producties’.

Informatie en aanmeldingen voor de verhalenwedstrijd verhalenwedstrijd@gelukscompagnie.nl.
Inzenden kan tot 25 mei.

Kijk voor meer info op de website van de Gelukscompagnie en op 
www.vanoorschot.nl

 

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer