Agenda

Censuur in Nederland

Censuur in Nederland, college in Spui25 op 30 september 16:00.

De Illustere School van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam organiseert zeven colleges voor iedereen die is geïnteresseerd in censuur van de boekdrukkunst tot na WOII in Nederland. Op deze bijeenkomst gaat Herman Pleij in op ‘Censuur bij het prille begin van druk’. De andere colleges zijn op 7, 14 en 28 oktober, 4, 11 en 18 november (‘Censuur in de zeventiende eeuw’ door Olga van Marion; ‘Censuur en vrijheid in de achttiende eeuw’ door Inger Leemans; ‘De Franse tijd: wettelijke censuur’ door Marita Mathijsen; ‘Libertinisme en verzuiling: rond 1900’ door Boudien de Vries; ‘De Tweede Wereldoorlog’ door Hans Renders en ‘Botsingen tussen generaties na 1945’ door Klaus Beekman.) U kunt zich via de website van de faculteit aanmelden voor een afzonderlijk college of de hele reeks.

Tot 9 november is in het Persmuseum de bijzondere expositie Censuur! te bezichtigen, een samenwerking tussen het Persmuseum en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Het is een tweetalige expositie over censuur in Nederland door de eeuwen heen. Het geeft een beeld van groepen, instellingen en personen en hun omgang met censuur en de verschillende vormen van verzet ertegen. Wat betekent censuur voor de uitgave van boeken en tijdschriften? Bijzondere objecten, boeken, kranten, pamfletten en politieke tekeningen uit de eigen collecties worden getoond.

Herman Pleij

Prof.dr. Pleij is emeritus-hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde. Zijn specialisatie is volksliteratuur en -cultuur, toneel, de rederijkers en de betekenis van de vroege drukpers in de 15e en 16e eeuw.