30 november 2009

Bonjour Tristesse opnieuw uitgegeven

In de Meulenhoff Millenniumreeks is onlangs de debuutroman van Françoise Sagan (1935-2004), Bonjour Tristesse in een nieuwe vertaling uitgekomen.

Françoise Sagan schrijft deze roman als ze nog geen twintig is. Het is het verhaal van een jong meisje dat met haar vader vakantie viert aan de Franse Rivièra. Met veel drank, feesten en een vriendenkring van luidruchtige levensgenieters, staan genot en vreugde op de eerste plaats. Net als in Frankrijk doet deze roman in Nederland bij verschijnen veel stof opwaaien. Het boek is voor die tijd dan ook niet misselijk: seks zonder liefde is een onderwerp waar de lezers in 1954 van schrikken. Anno 2009 zullen weinig lezers daar nog wakker van liggen. Spannend is wel om nu de reacties af te wachten. Het werk van Sagan is niet altijd door alle literaire critici serieus genomen. Nu het schokeffect geen rol meer speelt, zal blijken of het boek werkelijk gerekend mag worden tot de grote klassiekers van de Franse literatuur.

Bonjour Tristesse verschijnt in de Meulenhoff Millenniumreeks. Met deze reeks wil de uitgeverij niet alleen een jong publiek aanspreken dat nieuwsgierig is naar modern-klassieke romans, maar ook de belezen mens die ze altijd al had willen lezen.

In de Meulenhoff Millenniumreeks zijn daarnaast reeds verschenen:

Louis-Ferdiand Céline – Dood op krediet

Aldous Huxley – Heerlijke nieuwe wereld

Primo Levi – Het periodiek systeem

Yukio Mishima – Bekentenissen van een gemaskerde

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 november 2007

Net niet spannend genoeg
Door Fatima Bajja

Het lijkt alsof Sylvia Houweling alles heeft wat haar hartje begeert. Ze is getrouwd met Eddie Kronenburg, heeft twee kinderen en woont in een prachtig huis in Amsterdam-Zuid. Toch is het allemaal niet zo mooi als het lijkt. Eddie werkt namelijk in de onderwereld, hij is verantwoordelijk voor het transport van drugs.

Lees meer