Agenda

Boekensalon over Geert van Oorschot ter gelegenheid van 100e geboortedag

Uitgever Geert van Oorschot (1909-1987) 100 jaar

Boekensalon bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam op donderdag 27 augustus 2009, 17.00 ? 18.30 uur

Deze maand is het 100 jaar geleden dat de flamboyante en eigenzinnige uitgever Geert van Oorschot (1909-1987) werd geboren. De maandelijkse Boekensalon bij de Bijzondere Collecties is daarom deze keer een eerbetoon aan Van Oorschot. Een panel van deskundigen zal met elkaar en met het publiek in gesprek gaan over uitgeven anno 2009.

Uitgeven zoals Geert van Oorschot deed betekent onafhankelijk uitgeven, en alleen uitgeven wat je zelf mooi of goed vindt. Kan dat tegenwoordig nog? Of heeft de tucht van de markt vrij spel?

Over dit onderwerp discussiëren Arjen Fortuin (redacteur NRC en biograaf van Geert Van Oorschot), Elik Lettinga (uitgever De Arbeiderspers), Haye Koningsveld (uitgever Ambo/Anthos), en Lisa Kuitert (hoogleraar Boekwetenschap UvA).

Arjen Fortuin opent de middag met een korte schets van Geert van Oorschot, de robuuste uitgever die volgens auteur Jeroen Brouwers wel iets weghad van een “gietijzeren knuffelrinoceros, die als je hem op z’n rug legt mama zegt en als je hem rechtop zet godverdomme”

Boekensalons bij de Bijzondere Collecties
Elke laatste donderdag van de maand worden bijzondere gasten uitgenodigd om in het Museumcafé met elkaar en met het publiek in debat te gaan over diverse onderwerpen. Elke Salon kent een eigen thema. De Boekensalons zijn gratis toegankelijk voor iedereen.

———————————————————————————————-

Datum: donderdag 27 augustus 2009
Tijd:17.00-18.30 uur
Locatie: Museumcafé Bijzondere Collecties
Oude Turfmarkt 129, Amsterdam
020 525 7300, www.bijzonderecollecties.uva.nl
Foto: (c) Archief Van Oorschot