Agenda

Bibliotheek Gent eert Cyriel Buysse met tentoonstelling, lezingen en theatervoorstelling

In 2009 is het 150 jaar geleden dat auteur Cyriel Buysse geboren werd.
Naar aanleiding van deze verjaardag loopt in de bibliotheek van Gent (bibliotheek aan het Zuid) van 3 tot 28 februari de tentoonstelling ‘Mijnheer Cyriel’ over leven en werk van Buysse. Aansluitend vinden drie lezingen en een theatervoorstelling plaats.

Tentoonstelling
De heemkundige kring ‘Het Land van Nevele’ stelde een overzichtstentoonstelling samen in samenwerking met het Cyriel Buysse Genootschap.
De tentoonstelling omvat meer dan twintig panelen, die met foto’s en teksten een evocatie geven van het Nevele uit de negentiende eeuw, de sociale toestanden van toen, de families Buysse en Loveling in Nevele, het leven en werk van de auteur zelf, tijdgenoten van Buysse zoals Maurice Maeterlinck en Emile Claus, het naturalisme enz. Ze zoomt in op de rol die de auteur speelde in de sociale emancipatie van het arme Vlaanderen en op zijn invloed op het theater en de literatuur in ons land.
Te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek (maandag tot donderdag van 10 tot 19 uur, vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur) in de inkomhal en op de literatuurafdeling (4de verdieping) van de bibliotheek aan het Zuid.

Lezingen
In samenwerking met de vakgroep Nederlandse Literatuur en Algemene Literatuurwetenschap (Universiteit Gent) hebben in de bibliotheek drie lezingen plaats door prominente Buyssekennners.
? Donderdag 5 februari: Joris van Parys: Neuzen in de boeken van Buysse. Een kleine geurenstudie
? Donderdag 12 februari: Prof.dr. Anne Marie Musschoot: Buysse en de Eerste Wereldoorlog
? Dinsdag 17 februari: Prof.dr. Yves T’Sjoen: Van hoogten en laagten. Cyriel Buysse en Richard Minne
Telkens van 12.30 tot 13.15 uur in de Achilles Musschezaal van de bibliotheek aan het Zuid.

Theater
Op donderdag 26 februari om 12.30 uur speelt acteur Jo Decaluwe zijn theatermonoloog Typen, een drietal verhalen uit het latere werk van Buysse, in de Achilles Musschezaal van de bibliotheek.
De toegang tot alle activiteiten is gratis; er kan niet gereserveerd worden. (bibliotheek Gent)

Voor meer info, klik hier.  

In maart 2009 verschijnt bij Uitgeverij Atlas/Houtekiet De roman en de schaatsenrijder.
In dit kostelijke boek ? geen roman maar veeleer een reeks gefictioneerde jeugdherinneringen ? laat Buysse niet alleen het Vlaamse platteland van het eind van de negentiende eeuw herleven zoals niemand dat na hem heeft gedaan, maar roept hij ook een verrassend levendig beeld op van een winter in en rond New York voor 1900. Door zijn pretentieloosheid, zijn weemoed en zijn ironie blijft De roman van de schaatsenrijder een verfrissend unicum in de Nederlandstalige literatuur van de vroege twintigste eeuw. (website uitgeverij Atlas)