Agenda

Behoud van de begeerte: Saint Amour (5 t/m 16 februari)

Saint Amour, de literaire voorstelling rond liefde en begeerte, staat aan de vooravond van een nieuwe tournee in Nederland. Al drie jaar op rij staat Saint Amour garant voor een zinnenprikkelende avond met de finefleur van de Nederlandse en Vlaamse letteren, aangevuld met hemelse muziek in een ravissant decor. Voor deze vierde editie (negen voorstellingen) wordt er lustig op dit elan voortgebouwd, al mag het zelfs ietsje meer zijn. Behoud de Begeerte viert namelijk haar vijfentwintigste verjaardag. Op 14 februari, met Valentijnsdag, vond exact vijfentwintig jaar eerder het eerste literaire wapenfeit plaats – ook al was dat een fuif. Verwacht geen spetterend vuurwerk, opzwepende discobeats of knallende champagnekurken, eerder iets als snorkelen tussen zacht wiegend zeewier, koraalriffen, exotische vissen en natuurlijk: zeepaardjes en zeemeerminnen. Deze feesteditie verschilt van de vorige door de deelname van enkele internationale auteurs, naast de Vlaamse en Nederlandse. Dit is in de Vlaamse editie van Saint Amour al langer een traditie, maar nieuw voor Nederland. Ook verschilt het programma van schouwburg tot schouwburg, al is het aantal schrijvers weliswaar overal gelijk. Welke schrijvers waar zullen aantreden kan u binnenkort lezen op onze website. Wie er dit jaar zoal present geeft, leest u hier.

Vaste gast van Saint Amour is Remco Campert die deze keer uit zijn korte verhalen en columns zal lezen. We prijzen ons evenzeer gelukkig met de aanwezigheid van Erwin Mortier, schrijver van het wondermooie Godenslaap, een roman die volgens De Morgen makkelijk naast Claus’ Het verdriet van België kan staan, en van Marc Reugebrink, vorig jaar winnaar van De Gouden Uil, dankzij Het grote uitstel. De jonge schrijver-redacteur Vincent Overeem leest uit zijn tweede roman Misfit. Een eerdere deelname aan de Vlaamse Saint Amour in 2005 bewees dat hij zich op het podium thuis voelt.

Veel poëzie, deze keer. Van de jonge Nederlandse dichter Jan-Willem Anker is net een bundel met uitsluitend liefdesgedichten verschenen. Wij zijn de laatste geliefden in de wereld is een ingetogen, eigentijdse ode aan de liefde. Anton Korteweg, onlangs afgezwaaid als directeur van het Letterkundig Museum, vecht met andere wapens: hij injecteert het alledaagse met ironie, melancholie en dubbele bodems. Peter Verhelst publiceerde afgelopen jaar Nieuwe Sterrebeelden, een lijvige, complexe bundel die gonst van vitale liefdespoëzie en die recent werd bekroond met de Herman De Coninckprijs. De poëzie van Antjie Krog behoeft in Nederland al langer geen introductie meer. Zij schreef onlangs de tiende Gedichtendagbundel Waar ik jou word met tien nieuwe gedichten in het Afrikaans.

Deze Nederlands-Vlaamse liefdescaravaan wordt vergezeld van enkele internationale auteurs, zoals de al genoemde Antjie Krog. Claire Castillon maakt zowel in de Parijse beau monde als in de Franse letteren steil opgang en komt lezen uit haar bejubelde De liefde is van iedereen, een bundel wrange liefdes-geschiedenissen, met het gif niet alleen in de staart. De Amerikaans/Duitse auteur Irene Dische brengt verhalen uit haar boek Liefdes, een staalkaart van alle mogelijke liefdes – in verschillende culturen, van verschillende leeftijden.

Presentator Piet Piryns zal verder het vermaarde Huelgas Ensemble inleiden, dat onder leiding van Paul Van Nevel polyfonische muziek brengt die u zonder moeite in vervoering brengt. Voor een drietal voorstellingen wordt dit ensemble vervangen door Currende, onder leiding van Erik Van Nevel met een nagenoeg identiek repertoire. Eén keer, maar dan wel op Valentijnsdag, treedt Dous Mal (Katelijne Van Laethem) aan met muziek van Hildegard Von Bingen. Piryns introduceert ook Liesa Van der Aa, een jonge zangeres die met niets anders dan stem en viool eigen composities live creëert en bewerkt.

Meer informatie op: www.begeerte.be
(tekst website Begeerte)