Beginnen met mythologie ? Luc Ferry

Wat we van de Griekse goden en helden kunnen leren

Drie jaar na zijn grote succes Beginnen met filosofie komt de Franse filosoof Luc Ferry met het vervolg. Ditmaal laat hij ons de Griekse mythologie ontdekken. Bijna zonder er bij na te denken gebruiken we talloze beelden die aan de mythen zijn ontleend: ‘de koe bij de horens vatten’, het ‘Trojaanse paard’ binnenhalen, de ‘draad van Ariadne’ volgen, een ‘achilleshiel’ hebben, terugverlangen naar een ‘gouden tijdperk’, de ‘Melkweg’ observeren, aan de ‘Olympische Spelen’ deelnemen… Uit deze kleine opsomming blijkt al hoezeer de Griekse goden en helden hun stempel hebben gedrukt op onze taal.

Maar de mythologie is meer dan een verzameling fantastische verhaaltjes, sagen en legenden. Deze verhalen zijn niet zozeer bedoeld als literair tijdverdrijf, maar bieden een rijkdom aan levenslessen en diepe wijsheden. Ze proberen antwoord te geven op de vraag wat voor ons stervelingen een geslaagd leven is. Daarmee vormt de mythologie de oorsprong en de kern van de klassieke wijsheid die door de Griekse filosofie niet lang daarna in een abstracte vorm zou worden gegoten.

Luc Ferry is een van de belangrijkste hedendaagse filosofen. In Frankrijk was hij minister van Educatie onder minister-president Raffarin en publiceerde succesvolle boeken in het filosofische genre. Zijn oeuvre is in meer dan vijfentwintig landen vertaald. In 2007 verscheen, eveneens bij De Arbeiderspers, zijn boek Beginnen met filosofie. Met andere ogen kijken naar je leven.

Beginnen met mythologie
Wat we van de Griekse goden en helden kunnen leren

Auteur: Luc Ferry
Vertaald door: Peter Klinkenberg
Verschenen bij: Uitgeverij De Arbeiderspers
Prijs: € 19,95

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Een verhalendebuut
door Bernadet

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt. Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer.

Lees meer