Agenda

bart vonck & federico garcía lorca

Feestelijke presentatie van de Verzamelde gedichten van Federico García Lorca in het Nederlands, een van de levenswerken van literair vertaler en dichter Bart Vonck. Het lijvige boek verschijnt bij uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep (Perpetuareeks).
Lode Delputte (De Morgen) interviewt de vertaler. Professor emeritus Chris De Paepe (KULeuven), dé Lorcakenner van de Lage Landen, geeft een inleiding. Actrice Antje De Boeck leest voor uit het meer dan 800 pagina’s tellende boek. Rony Verbiest begeleidt haar op bandoneon.

De Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca is een van de belangrijkste figuren van de twintigste-eeuwse Spaanse literatuur. Hij werd op 5 juni 1898 geboren in Fuente Vaqueros. Op 19 augustus 1936 werd hij vermoord in Víznar. Lorca keerde zich tegen alle vormen van totalitarisme, steunde in 1936 het Spaanse Volksfront en koos ook in zijn poëzie de kant van de armen en de kanslozen. Hij werd tijdens de Spaanse burgeroorlog vermoord door de nationalistische aanhangers van Franco, wellicht omwille van zijn reputatie als links georiënteerde schrijver van romantische werken met een sociale weerklank. Lorca was ook homoseksueel, een geaardheid die door Franco als ‘crimineel’ was omschreven.

Organisatie: Het beschrijf, uitgeverij Athenaeum – Polak & Van Gennep
Datum: donderdag 8 oktober, 20 uur
Plaats: Passa Porta, Brussel, www.passaporta.be
Toegang: 5 euro / 4 euro