Archief Cornelis Verhoeven naar Letterkundig Museum

Op 3 december is de nalatenschap van de filosoof en essayist Cornelis Verhoeven  overgedragen aan het Letterkundig Museum in Den Haag. Verhoeven was tijdens zijn leven langdurig woonachtig in ’s-Hertogenbosch. Bij zijn overlijden in 2001 liet Verhoeven niet alleen een enorm oeuvre na; ook de fysieke nalatenschap was zeer uitgebreid. In 2001 al kreeg zijn werkbibliotheek een prominente plaats in het Studiecentrum Soeterbeeck in Ravenstein. Inmiddels is de inventarisatie van zijn literaire nalatenschap gereed gekomen en zijn de belangrijkste onderdelen in meer dan 3.000 foto’s vastgelegd. De nalatenschap van Verhoeven zal compleet met de inventarisatie en bijhorende foto’s in het Letterkundig Museum in Den Haag voor het publiek toegankelijk zijn.

Verhoeven had met publicaties als Rondom de leegte (1965), Het grote gebeuren (1966), Inleiding tot de verwondering (1967) en Tegen het geweld (1967) een grote invloed op het intellectuele klimaat in Nederland. Zijn bibliografie beslaat ruim 3.750 titels en met de Prijs voor Schone Kunsten van de Provincie Noord-Brabant (1963), Anne Frank-prijs (1965) en de P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde (1978) vond zijn werk algemene erkenning. De Katholieke Universiteit van Brussel verleende hem in 1998 een eredoctoraat.

In de nalatenschap bevindt zich een groot aantal handschriften van het werk van Verhoeven; vaak in de vorm van boekjes, door hem zelf zorgvuldig met de hand gemaakt. Belangrijk zijn ook de 245 essays die Verhoeven reeds in de jaren vijftig schreef en die nog niet gepubliceerd zijn. Maar ook lezingen en toespraken zijn in de nalatenschap terug te vinden. Daarnaast is een groot aantal recensies over het werk van Verhoeven bewaard gebleven.

Verhoeven was tevens werkzaam als docent klassieke talen en was als hoogleraar Antieke Filosofie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Van deze periode zijn collegeteksten, voorbereidingen van colleges en vertalingen van klassieke teksten in handschrift bewaard gebleven.

Verhoeven heeft een uitgebreide correspondentie nagelaten. Brieven van uitgevers als Uitgeverij Ambo en van redacties van tijdschriften als Raam en Roeping spelen hierin een belangrijke rol. Van de bijna 5.000 brieven die Verhoeven heeft nagelaten zijn met behulp van een aparte inventarisatie kopieën, deels in handschrift, in de nalatenschap terug te vinden; de grote hoeveelheid brieven gericht aan Verhoeven van o.a. Pé Hawinkels, Charles Vergeer, Kees Fens en Hans Vlek wacht nog op een nadere inventarisatie.

Een aantal zaken in de nalatenschap van Verhoeven heeft een groot biografisch belang. Hij hield de ontwikkeling en opbouw van zijn werkbibliotheek nauwgezet bij en van telefoongesprekken maakte hij gespreksnotities; ook de agenda’s geven een inzicht in zijn werk en leven.

Meer over Cornelis Verhoeven

Recent

4 december 2018

Verglijden van de tijd

3 december 2018

Er was eens ...

Literair Nederland - 10 jaar geleden

12 december 2008

Recensie door Dominique Rothengatter
Recensie door Dominique Rothengatter

Onderhoudende en dikwijls humoristische schets over Suriname

‘Suriname in het hart’, is een onderhoudend boek, dat in reportageachtige stijl een persoonlijke schets geeft van de ervaringen van een journalist en zijn gezin in het hedendaagse Suriname. Als lezer maak ik gaandeweg kennis met de taal, cultuur, journalistieke en de politieke situatie door de ogen van een ‘bakra’ (‘…een bleke Hollander…’). De rode draad door dit verhaal is de liefde voor Suriname van de freelance journalist Diederik Samwel en zijn vrouw Mirjam en hun kinderen Rover, Momo, Sigi en Donna voor dit relaxte maar ook eigenzinnige land.

Lees meer